Snöoväder drar in över landet

SMHI varnar för kraftiga snöbyar under hela fredagen

Nu drar ett nytt snöoväder från öst in över Sverige. På Gotland och Öland har SMHI gått ut med en klass 1-varning och vid lunchtid rörde sig snöfallet vidare ner över landet. 

– Det är otroligt halt, säger gotlänningen Mattias Larsson.

Kraftigt snöfall och upp till en decimeter nysnö väntas under fredagsdygnet på Gotland och Öland, skriver SMHI på sin hemsida. Friska eller hårda nordostvindar medför risk för drivbildning, med trafikstörningar som följd.

– Det blåser ganska ordentligt. Det har redan kommit stora snömängder, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

– Det snöar mycket i hela östra Götaland och det ligger kvar under eftermiddagen då det rör sig ner mot Baltikum, säger hon.

”Det är otroligt halt”

Mattias Larsson bor på södra Gotland och hjälpte till med snöröjningen under natten.

– Det är rätt häftigt väder här ute just nu. Det började vid niotiden igår kväll och har fortsatt. Det har varit ganska milt väder på Gotland den senaste tiden och nu har det frusit på. Under snön är det riktiga isbanor. Det är otroligt halt, säger han.

De största problemen rapporteras från östra Gotland.

– Det snöar på hela tiden, vi ska ut med alla plogbilar vi har, säger snöröjaren Johnny Pettersson till Sveriges Radio Gotland.

Fåtal olyckor rapporterade

Vid 10:30 hade dock inga allvarliga trafikolyckor rapporterats på Gotland. En plogbil kanade under tidig morgon av vägbanan.

– Det är besvärligt väglag och ganska halt. Men vi har inte fått in något relaterat till ovädret ännu, säger Björn Tannfelt, vakthavande befäl på Gotlandspolisen.

På Öland hade en lastbil kanat av vägen under morgonen, men i övrigt såg det lugnt ut på vägarna.

– Det är helt vitt ute och det snöar som bara den. Vägarna ser inte jättebra ut, men det verkar som att människor anpassar körstil efter väglag, säger Eva Jirhall, vakthavande befäl på polisen i Kalmar län.

40 hushåll utan telefon

Lokala medier rapporterar om flera kabelbrott och fel på teleutrustning på östkusten. Ett 40-tal abonnenter är just nu utan telefon i Kalmar län.

I nuläget går flygen som vanligt, men om snöfallet fortsätter befaras problem med flygtrafiken, rapporterar helagotland.se.

Halka i hela landet

Vid lunchtid låg snöfallet kvar över östra Götaland med dålig sikt och hala vägar på många ställen.

- Två personbilar frontalkrockade i Mora vid 12.30-tiden och två personer fördes till sjukhus. I Avesta kolliderade en lastbil med en personbil och tre fördes till sjukhus. Men det verkar inte vara några allvarliga skador, säger Bo Eriksson vid LKC i Dalarna.

- En långtradare gick av vägen vid en påfart till E4:an i höjd med Norsholm vid 10.30-tiden. Föraren ska ha slagit i huvudet men det var ingen större fara, säger Torbjörn Lindqvist på LKC i Östergötland.

På riksväg 70 söder om Sala hamnade en lastbil snett över vägbanan på grund av halkan och orsakade totalstopp i drygt två timmar.

Snöfallet mattas av

Under eftermiddagen väntas snöfallet mattas av och de kommande dagarna blir det stabilt väder, med mycket moln och temperaturer runt fem minusgrader, enligt SMHI.

Publisert: