Nyheter

JK utreder inte ’Call girl’

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

Familjen överväger att ta anmälan vidare till åtal

Justitiekanslern kommer inte att utreda om Olof Palme förtalas i filmen "Call girl". Beslutet kom under onsdagseftermiddagen.

– Men det står så klart fritt för anmälarna själva att föra ett förtalsåtal, säger JK Anna Skarhed till Aftonbladet.

JK har sett filmen, men kommer inte att inleda en utredning om förra statsministern Olof Palme förtalas i filmen. I sitt beslut skriver JK att det inte finns skäl att ta upp frågan i ett allmänt åtal.

– Det här är en fråga där lagstiftningen sätter väldigt höga krav, lagen är väldigt restriktivt vad gäller möjligheten att ha ett allmänt åtal för förtal, säger JK Anna Skarhed till Aftonbladet.

– Men man ska också beakta att det är fråga om ett tryckfrihetsmål. När man dömer över missbruk av tryckfriheten ska man vara särskilt försiktig. Yttrande- och tryckfriheten är något vi värnar om, säger hon.

Inte tagit ställning till skuld

Anna Skarhed betonar att hon inte tagit ställning till själva skuldfrågan. Beslutet innebär bara att JK inte kommer att ta anmälan vidare.

– JK åtar sig inte den här frågan, men det står så klart fritt för anmälarna själva att föra ett förtalsåtal. Då är det inte lämpligt att JK har en åsikt i frågan, säger hon.

En symbol för makten

I filmen pekas statsministern ut som en av sexköparna i den så kallade Bordellhärvan under 1970-talet. I anmälan menar familjen att, trots att Olof Palme aldrig nämns med namn i filmen, så är filmkaraktären tydligt identifierbar med Olof Palme.

Filmens regissör Mikael Marcimain har sagt att statsministern i filmen är en symbol för makten och inte behöver tolkas som Olof Palme.

– Vi har inte gjort en Palme-film. Vi har ingen avsikt att peka ut honom, sa han till Aftonbladet i höstas.

"JK borde ha tagit upp det"

Familjen Palme anmälde i början av december filmen "Call Girl" till JK och Mårten Palme är besviken när Aftonbladet når honom.

– JK borde ha tagit upp det. Det verkar vara väldigt subjektivt kring vad som tas upp och det lämnas väldigt mycket åt JK:s godtycke, säger han.

Kommer ni att ta det vidare till allmänt åtal?

– Ja, vi överväger det men vi har inte bestämt något ännu. Det som talar för är att vi förmodligen har rätt. Det som talar mot är att det kommer bli väldigt dyrt om vi förlorar och vinner vi så vinner man väldigt lite.

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

Publisert: