Här är de smutsigaste valfilmerna 2012

avLeonel Marjavaara

De två presidentkandidaterna lika goda kålsupare

Barack Obama och Mitt Romney har i årets valkampanj slagit rekord i så kallade negativa reklamfilmer.

86 procent av den sittande presidentens reklamer har varit negativt inriktade mot Romney, som inte är mycket bättre med 79 procent attackreklamer.

I natt avgörs valet.

Tack vare, eller kanske trots, nedanstående videos.

"Obama är för cool". Romney-lägret försöker framställa presidenten som en kändis, inte politiker som tar tag i USA:s problem.

Reklamen visar Obama när han sjunger Al Greene-låtar, dansar och sjunger med talkshow-värdar som Ellen och Jimmy Fallon och kallar rapparen Kanye West en "jackass" (för dennes uppträdande på en MTV-gala).

"Romney skickar amerikanska jobb och sina egna pengar utomlands". Obama trycker på sin motståndares image som hänsynslös affärsman som för att vinstmaximera stänger ner fabriker och outsourcar jobb till Kina, Indien och Mexiko.

Reklamen avslutas med budskapet "Romney är inte lösningen, han är problemet". Soundtracket? Romneys tondöva framförande av "America the beautiful".

"Obama är Jimmy Carter". Republikanerna jämför Obama med en av de minst populära presidenterna i USA:s historia, som satt mellan 1977-1981.

Reklamen visar klipp från både Obama och Carter när presidenterna säger saker som att amerikaner är lata och oproduktiva.

Klippen, tagna helt ut sina sammanhang, avslutas med texten "Amerikanska presidenter skyller inte på amerikaner - de tror på dem".

"Mitt Romneys USA är inte vårt USA". Demokraterna vill visa att att Romney bara bryr sig om Wall Street och företag.

Reklamen visar republikanens ökända uttalande "företag är människor" och även Romneys uttalade stöd för de starkt konservativa HD-domarna Antonin Scalia och Clarence Thomas.

"Arbetslösheten är Obamas fel". I augusti framträdde den uttalade republikanen Clint Eastwood på partikonventet i Tampa och höll en konversation med en stol som skulle representera Obama.

Utspelet blev hånat och förlöjligat i amerikansk media – speciellt talkshow-värdarna hade roligt åt det – men det hindrade inte republikanerna från att låta Hollywood-legendaren vara berättarröst i sin senaste Obama-attack.

"Romney är mot jämställdhet".  Efter att ha legat lågt i frågan i många år trädde president Obama till slut fram som supporter av samkönade äktenskap.

Romney är som de flesta republikaner emot både homosexuella äktenskap och partnerskap. Den här reklamen attackerar denna ståndpunkt och säger att ex-guvernören stöder det första diskriminerande grundlagstillägget i USA:s historia.

ARTIKELN HANDLAR OM