Advokat kallades ’slyna’ i rätten

Publicerad:
Jag blev chockad och förbannad, säger advokaten Maria Wilhelmsson.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Jag blev chockad och förbannad, säger advokaten Maria Wilhelmsson.

NYHETER

Plötsligt haglade könsorden mot den kvinnliga advokaten.

De nio manliga kollegorna i rättssalen reagerade - inte alls.

– Det var overkligt och helt oacceptabelt, säger advokaten Maria Wilhelmsson.

Det var under en tredagarsrättegång i Västmanlands tingsrätt i Västerås den 30 maj som slutpläderingarna slutade i kaos.

Fyra män stod åtalade, för inblandning i en grov misshandel där en äldre man blivit brutalt sparkad i huvudet samt för övergrepp i rättssak.

”Hätsk stämning”

– De första dagarna var stämningen hätsk mot en kvinnlig målsägande och vittnena, men när sista dagen kom var jag ensam kvinna i rättssalen, berättar Maria Wilhelmsson som har 20 års vana av rättegångar.

När hon började sin plädering avbröts hon av de tilltalade, först med vanliga svordomar och sedan med "slyna", berättar hon.

– Jag blev chockad och förbannad och sa till rättens ordförande att det fick vara nog, att jag inte tänkte fortsätta förrän han slängt ut dem ur salen.

”Domaren sa att han inte hört”

Domaren bad då männen att vänta på sin tur att tala.

– Sedan fortsatte jag att tala och då väste en av killarna "fitta". När jag förklarade att gränsen var passerad sa domaren att han inte hade hört något.

Vid tillfället var hon enda kvinna bland 13 män - förutom de fyra tilltalade deras fyra advokater, åklagaren, tre nämndemän samt domaren.

– De teg alla och tittade ner i sina papper. Jag fick ingen respons, ingen stöttning, av någon av dem. Det var en surrealistisk situation med denna flathet hos rättens övriga aktörer.

”Då fick jag nog”

Efter tumultet upplyste domaren åter en av de åtalade om att hans tur att tala skulle komma senare.

– Då fick jag nog och reste mig och sa att inte ens när han fick ordet kunde han kalla folk för fitta, varken i rättssalen eller utanför.

Enligt Maria Wilhelmsson, i huvudsak brottsmålsadvokat, har samtalstonen och gränserna urartat de senaste åren.

– I takt med att det blivit allt vanligare i samhället har det blivit en acceptans för att kvinnor och tjejer kallas för könsord. Det uppenbara kvinnoföraktet förekommer nu i var och varannan rättegång.

Vill lyfta frågan inom branschen

Hon vill berätta om sin upplevelse för att lyfta frågan inom både domar- och advokatbranschen.

– Syftet är inte att hänga ut några kollegor utan att öppna för en diskussion inom framför allt domarkåren. Är det ett sådant här klimat vi vill ha i våra svenska domstolar?

Rättegångens domare, Henrik Jonsson, menar att han lyckades hålla ordning i salen.

– Jag håller med om att tonen under denna förhandling var värre än normalt men inte att tonen allmänt har förvärrats.

Jag sa till alla närvarande att när någon annan har ordet måste de vara tysta och hotade med att de skulle flyttas till enskilt rum. Och jag sa till advokat Wilhelmsson att jag inte hört vad som sades.

Det var 13 män och en kvinna i salen när hon reagerade på orden slyna och fitta. Kunde du varit tuffare?

– Än en gång - det var ingen som bekräftade att det var detta som hade sagts. Visst reflekterar jag över mitt eget agerande och visst, denna rättegång var speciell. Men kunde jag varit tuffare? Min uppfattning är att det är betydelsefullt att parterna sitter i salen.

Efter rättegången begärde Maria Wilhelmsson ordningsvakt för att garantera sin säkerhet ut från rättssalen.

Publicerad: