Nyheter

Järnrörssajterna farligare än tonåringar

Av: 

Oisín Cantwell

NYHETER

Det gick således utmärkt att väcka åtal för förtal på nätet, trots att det påstås vara så svårt att bevisa den här typen av brottslighet.

När rättegången mot de två tonårsflickorna i Göteborg är över förutsätter jag att de rättsvårdande myndigheterna tittar närmare på kriminaliteten som hatsajterna står för. 

I skuggan av kravallerna i Husby aktualiserades i dag det förra ungdomsupploppet som tilldrog sig riksmediernas intresse, då två flickor åtalades för att ha startat Instagram-kontot där bilder och texter med sexuellt kränkande innehåll på flickor och pojkar lades upp.

Ett ofog som dels ledde till en hel del kaos och bråk utanför två gymnasieskolor i Göteborg i december, dels fick polisen, normalt inte på tå då det kommer till kränkningar på nätet, att vakna till liv.

Kammaråklagare Annika Bomans åtal mot flickorna, 15 och 16 år gamla, är gediget. Sida upp och sida ner med förhör med 45 ungdomar som berättar om hur djupt lögnerna, ryktesspridningen och förtalet har påverkat dem. Några har funderat på självmord.

En har erkänt

En av flickorna har erkänt och lämnat en detaljerad redogörelse. Bevisning som kompletterats med sms-konversationer mellan henne och kompisen samt med information som Instagram tjänstvilligt har lämnat ut.

En fällande dom för grovt förtal är med andra ord trolig. Vilket, om inte annat, fyller en god, allmänpreventiv funktion. Så här gör ni inte, kids.

Detta är en sorglig historia. Det är även sorgligt att läsa förhöret med tjejen som erkände. "Det var bara en kul grej", säger hon. Jag tror att hon där kommer sanningen nära: hon är ett barn som inte förstod vad hon satte i gång, vilka krafter som väcktes. Omdöme är inte ungdomens mest utmärkande drag.

De som däremot förstår, eller i varje fall borde förstå, vad deras publiceringar kan få för konsekvenser är de fullvuxna människor som ligger bakom hatsajterna.

Barn och ungdomar kränks nämligen även i de miljöer som primärt dillar om ett förestående muslimskt övertagande av Europa och att feminismen förgiftar fosterlandet.

”Hatet har firat julafton”

Ta bara följande exempel från Avpixlat, ledande aktör i denna genre:

November 2012. Under rubriken "Muslimska invandrarungdomar rätta ansikte" publicerades en video med en ung tjej som tycks tvingas utföra sexuella tjänster åt några pojkar.

December 2012. "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart Lucia och rap på rinkebysvenska". Bild på den 14-åriga lucian.  

April, 2013. Några sextonåriga flickor som har skrivit slagord mot Sverigedemokraterna hängdes ut.

I kommentarsfälten under artiklarna har hatet firat julafton. Namn och andra personuppgifter på vissa av de uthänga har publicerats. En av flickorna som protesterade mot SD har vittnat om att hon hotats.

Nej, dessa fall är inte riktigt jämförbara med dagens åtal. Att åklagaren ställer flickorna inför rätta beror dels på den stora spridningen av förtalet, dels det grova innehållet i skräpet. Konsekvenserna tycks ha blivit mer drabbande än de Avpixlats vidrigheter ledde till.

Icker desto mindre. Då det kommer till eventuell brottslighet som begås på hatsajterna så suckar utredarna ofta över anonyma gärningsmän, svårigheter att samarbeta med internetleverantörer och allt vad det nu är och slänger anmälningar i papperskorgen.

Jag förväntar mig att eventuellt fällande domar i Instagram-målet leder till att polisen tar itu med järnrörssajterna.

De är nämligen mycket farligare än tonårsflickor. 

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: