Nyheter

Brandmannens vädjan: "Varför gör du så här mot mig?"

Av: 

Olof Svensson

Anders Clark

NYHETER

Stockholm skakades i natt av nya oroligheter och bränder.

I ett öppet brev på Facebook vänder sig nu en brandman direkt till stenkastarna:

"Varför gör du så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!"

Stenad Mattias och hans kollegor på Attunda räddningstjänst utsattes för stenkastning när de försökte göra sitt jobb. Nu vill han dela med sig av sina tankar via Facebook – vilket lett till 60 000 delningar.
Stenad Mattias och hans kollegor på Attunda räddningstjänst utsattes för stenkastning när de försökte göra sitt jobb. Nu vill han dela med sig av sina tankar via Facebook – vilket lett till 60 000 delningar.

Storstockholms brandförsvar hade under natten 75-80 händelser - majoriteten hade med oroligheterna att göra.

– Det har varit många små händelser, med bilbränder och stenkastningar, men inga större bränder, säger pressbefäl Mats Kero till TT.

Det har kommit flera rapporter om att polis och räddningstjänsten attackerats av stenkastande ungdomar.

På Facebook skriver brandmannen Mattias ett öppet brev om nattens händelse - "Till dig som kastade stenar på oss i natt".

"Tack och lov var det bara en av ungefär 20 stenar som gick igenom rutan. Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm...Du har påverkat mitt och mina vänners yrkesliv för all framtid!" skriver han.

60 000 personer har delat

Han fortsätter med att skriva att räddningstjänsten finns till hands för de som behöver hjälp och vädjade direkt till stenkastarna att sluta.

"Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök. Jag kommer att simma i iskallt vatten för att hjälpa din lillebror om han trillat ur en båt även fast det är iskallt i vattnet."

Inlägget avslutas med meningarna: "Varför gör du då så här mot mig? Jag har också en familj som vill träffa mig igen, precis som du!"

"Känns inte bra"

När Aftonbladet får tag på Mattias är han glad att situationen uppmärksammats, men samtidigt orolig över att han fått så mycket uppmärksamhet:

– Jag ville ge ett ansikte på personen de kastade sten på. Tänker man en gång till kan det vara ens vänliga granne som kör brandbilen, säger Mattias till Aftonbladet.

Nästan 60 000 personer har delat ditt inlägg, hur känns det?

– Det känns inte bra, eller det känns bra, bara det är rätt personer som delar. Jag får nog åka bort i helgen.

14 timmar efter att han lagt ut det, vid 12.30, hade Mattias inlägg delats 57 779 gånger.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter