Nyheter

Fortsatt busskaos - under trafikens svarta dag

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Tågresenärerna kan andas ut, ingen strejk för tågtrafiken under midsommarhelgen.

För busstrafiken ser det fortsatt mörkt ut inför den stora resdagen på torsdagen.

Under torsdagen väntar också trafikens svartaste dag, då flest personer befaras omkomma.

Dagen innan midsommarafton är den dödligaste dagen i den svenska trafiken. När många beger sig mot släkt och vänner för att fira midsommar så är olyckan framme, mer än under något annat datum under året.

Oron har varit stor för att en massiv spårtrafiksstrejk skulle påbörjas natten mot torsdag. Den skulle tvinga än fler ut på vägarna under den farliga trafikdagen.

Men vid 19-tiden på onsdagen enades Seko och arbetsgivarorganisationen Almega om ett avtal för sina medlemmar.

Ingen lösning i sikte

För busstrafiken är läget dock fortsatt dystert. I måndags ratade Kommunal medlarnas bud. Den strejk som sedan inleddes under natten mot onsdagen ser ut att fortsätta och inget direkt ljus i tunneln ser ut att finnas.

– Vi har inte haft några samtal med arbetsgivarna under onsdagen. Det går inte att sia om framtiden, säger Carin Larsson.

”Strejka för evigt”

På måndag går ytterligare anslutna ut i strejk, i en andra varselvåg. Totalt handlar det om 1 400 anställda, förutsatt att ingen överenskommelse nås.

– Den tjugonionde juni kan ytterligare 1 400 personer gå ut i strejk, i en tredje varselvåg, säger Carin Larsson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer då alla bussförare i Stockholm tas ut i strejk, vilket skulle innebära att busstrafiken kommer att stå helt stilla i huvudstaden. Den tredje vågen handlar också om chaufförer på bland annat flygbussar och på långfärdsbussar.

På kommunal vill man lösa strejken så fort som möjligt, men sitter samtidigt i en god ekonomisk sits och behöver inte stressa fram någon överenskommelse. Till Svenska Dagbladet säger förbundskassören Anders Bergström att konfliktkassan är på 2,4 miljarder kronor.

– Det innebär i princip att busschaufförerna kan strejka för evigt.

Oreda för resenärerna

På arbetsgivarsidan är man förvånad över Kommunals agerande.

– Spontant så tycker jag att Kommunal skapar en stor oreda för resenärerna bara för att man vill skaffa sig mer än alla andra på arbetsmarknaden. Det känns oansvarigt, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: