Nyheter

Snowden åtalas för spionage

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

Chicago. Världens mest jagade man åtalas.

Federala åklagare i USA har beslutat att ställa Edward Snowden till svars för spionage – och hoppas få den 29-årige visselblåsaren utlämnad från Hongkong.

Samtidigt avslöjas nya uppgifter från dokumenten Snowden läckt – bland annat att den brittiska motsvarigheten till NSA också spionerar på nätet.

Edward Snowden.
Edward Snowden.

Det är Washington Post som under natten avslöjat att federala åklagare i Virginia i USA väckt preliminärt åtal mot Edward Snowden.

Åtalet är förseglat, men den viktigaste åtalspunkten ska gälla spionage – ett brott som enligt amerikansk lag i särskilt graverande fall kan bestraffas med döden.

I och med att en formell arresteringsorder existerar har USA också begärt att myndigheterna i Hongkong – dit den 29-årige analytikern reste innan han läckte de hemliga dokument han kommit över hos tidigare arbetsgivaren Booz Allen – håller kvar honom i landet.
Sedan hoppas man få Snowden utlämnad.

Har utlämningsavtal

Hongkong och USA har ett utlämningsavtal, men ärendet kompliceras av att centralmakten i Beijing kan lägga in veto i fall som rör vad man betraktar som politiska brott.

Under midsommarnatten publicerade brittiska The Guardian också nya uppgifter hämtade ur de dokument Snowden valt att läcka – i första hand till Washington Post och just The Guardian.

De gör gällande att Storbritanniens motsvarighet till NSA – den amerikanska myndigheten som visat sig spionera på datatrafik på bland annat Facebook i sin jakt på terrorister – också ägnar sig åt omfattande övervakning på internet.

Myndigheten heter GCHQ – ”Government Communications Headquarters” – och påstås rutinmässigt ha laddat ner enorma mängder data för analys och delning med den amerikanska systerorganisationen.

”Vi kommenterar inte”

– Vi kommenterar inte underrättelsefrågor, löd en kort kommentar från brittiske premiärministern David Cameron högkvarter i natt.

Exakt vad Edward Snowden befinner sig är inte känt, han har hållit sig undan offentligheten sedan han den nionde juni gick ut i just The Guardian och berättade att det var han som var visselblåsaren, men tros vara kvar i Hongkong och de amerikanska ansträngningarna för att få honom utlämnad kommer i så fall att bli intensiva de kommande veckorna.

Formellt åtal måste enligt federala lagar väckas inom 60 dagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: