’Bakis? Ät ostfondue’

NYHETER

Ett ögonblick… Edward Blom, äter du ostfondue för att bota din bakfylla i dag?

Foto: Edward Blom.

– Så blir det nog, ja. Det är mycket som tyder på det.

Varför?

– Det handlar ju om vad man längtar efter när man är bakis. Det är ofta ganska fet mat, men också någonting som är ganska mjukt och snällt och liksom smeker munnen och det inre. Dessutom har man ju ofta gammalt vin hemma om det är dagen efter, så det är ganska lätt att tillreda en ostfondue då.

Hur kom du på att just ostfondue är bäst mot bakfylla?

– Jag har alltid älskat ostfondue och ätit det i alla möjliga sammanhang, och så fort jag började dricka sprit insåg jag att det var det jag ville ha dagen efter.

Hur gör man för att lyckas med ostfonduen?

– Man får inte låta den koka och så måste man ha ett kraftfullt vitt vin som ger lite smak. Sen måste man ha rätt mängd potatismjöl så att den varken blir för tjock eller för tunn. Och så måste du ha ett stänk Kirschwasser, då blir den riktigt bra.

Vad gjorde du på midsommarafton?

– Jag var hos goda vänner vid Uppsala högar, där det var stor fest med lekar och allt som hör midsommaren till.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att allting blir fantastiskt för alla människor i evig tid.

Tre kända bakfyllekurer

En återställare

Även om det kan kännas bättre för tillfället så är det inte en bra idé att dricka alkohol för att må bättre. Det gör bara att du skjuter upp baksmällan som blir ännu värre dagen efter.

Fet mat

Ledsen Edward Blom, experterna håller inte med dig. Det finns inga vetenskapliga bevis för att fettet hjälper mot baksmällan. Den feta maten kan i stället orsaka halsbränna och få dig att må ännu sämre.

Värktabletter

Huvudvärken kan vara riktigt jobbig. Men värktabletten lindrar bara tillfälligt. I stället riskerar du att få irriterad mage och i värsta fall skador av att kombinera kraftigt drickande med den verksamma substansen paracetamol.