Kidnappade nioåriga Anna - döms till fängelse

I närmare 19 timmar höll den 25-årige mannen nioåriga Anna fången och hotade henne.

I dag dömdes han till två års fängelse för olaga frihetsberövande och inte för människorov som åklagaren yrkat.

– Jag kommer troligen att överklaga, säger kammaråklagare Per-Erik Rinsell.

Det var på morgonen den 8 november i fjol som den 25-årige mannen tog tag i den nioåriga flickan när hon passerade hans bostad på Skårsgatan i stadsdelen Örgryte i Göteborg.

Han la en hand över hennes mun och slet in henne i sitt föräldrahem, där han bodde i källaren, och band fast henne vid en stol med ett spännband och ett skärp.

Knöt näsduk över hennes mun

För att hindra henne från att skrika satte han en snusnäsduk och en boll över hennes mun.

Han skrämde även henne genom att säga att han skulle sälja henne till en strippklubb och att han skulle lägga henne naken i en låda i väntan på leverans.

Dessutom visade han upp flera knivar för henne.

Flickan anmäldes försvunnen först på eftermiddagen, eftersom hennes skola inte larmat föräldrarna att deras dotter inte kommit till skolan.

Ett stort polisuppbåd, sökorganisationen Missing People och drygt 600 frivilliga letade hela natten i skogsområden, källarutrymmen, soprum och containrar – utan att hitta ett enda spår efter Anna.

"Hon var livrädd"

Men plötsligt, nästan nitton timmar efter försvinnandet, kom en man, 25-åringen, gående på gatan tillsammans med Anna. Han hade klätt henne i andra kläder en hennes egna och dragit en luva över hennes huvud.

En av deltagarna i sökinsatsen reagerade och drog av luvan - hon såg då att det var Anna och flickan kunde räddas.

Flera personer lyckades sedan hålla fast 25-åringen tills dess att polisen kom.

Efter händelsen har Anna drabbats av posttraumatisk stress.

– Flickan har varit livrädd under hela förloppet och hon är fortfarande väldigt rädd, sa kammaråklagare Per-Eril Rinsell i samband med åtalet.

"Allvarlig psykisk störning"

I samband med utredningen gjordes en rättspsykiatrisk undersökning av 25-åringen.

Den visade att han lider av en allvarlig psykisk störning, men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

25-åringen erkände under rättegången olaga frihetsberövande, men förnekade människorov.

– Jag menar att min klient har begått detta brott utan någon avsikt att skada flickan. Han har en psykisk diagnos som innebär att han har problem med sin impulskontroll och att han gör saker utan att tänka sig för, har hans advokat Claes Östlund tidigare sagt.

Och tingsrätten gick på försvarets linje.

"Impulshandling utan motiv"

I dag dömde de 25-åringen till två års fängelse för olaga frihetsberövande, olaga hot, misshandel och barnpornografibrott.

Skillnaden mellan olaga frihetsberövande och människorov är brottslingens uppsåt. För människorov krävs att gärningsmannen haft ett uppsåt att skada, utpressa eller tvinga offret till en tjänst.

Men rätten bedömer att så inte är fallet.

Det faktum att han bundit fast henne är inte ett inslag av våld i den bemärkelsen, utan ett sätt att "upprätthålla frihetsberövandet", skriver rätten.

Rätten skriver också att 25-åringens agerande ter sig ha varit en "impulshandling utan motiv eller föregående planering".

Kammaråklagare Per-Erik Rinsell säger till Aftonbladet att han tycker tingsrättens dom är "väldigt försiktig".

– För det första gör de bedömningen att det är olaga frihetsberövande, och jag anser ju att det rör sig om människorov - men jag kan förstå hur de tänker.

– För det andra så är olaga frihetsberövande ett brott som kan ge mellan ett och tio års fängelse. Och jag menar att straffvärdet för det 25-åringen gjort borde ligga högre än de två år som tingsrätten dömt till.

Han säger att han inte bestämt sig för om han ska överklaga till Hovrätten ännu.

– Men det lutar åt det.

Publisert: