Aftonbladets förre chefredaktör frias

avWolfgang Hansson

Total seger för Aftonbladet om spelannonser

Foto: BJÖRN LINDAHL
De före detta chefredaktörerna Otto Sjöberg, Expressen, och Anders Gerdin, Aftonbladet, friades även av Högsta domstolen.

En total seger för Aftonbladet och övriga medier.

Aftonbladets förre chefredaktör Anders Gerdin och Expressens Otto Sjöberg frias av Högsta domstolen i det så kallade spelmålet.

– En principiellt mycket viktig och oerhört glädjande dom, säger Jan Helin, Aftonbladets publisher.

Domen innebär att Aftonbladet och andra svenska medier kan fortsätta publicera annonser för utländska spelbolag utan risk för att deras chefredaktörer ska behöva skaka galler.

Utmanade spelmonopolet

Svenska staten har via Lotteriinspektion i snart tio år försökt förbjuda Aftonbladet, Expressen och andra medier att publicera utländska spelannonser. Man ansåg att annonserna utmanade det svenska spelmonopolet och hotade en viktig intäktskälla för staten. I nuläget runt fem miljarder kronor om året.

Brott mot EU-rätt

Aftonbladet har å sin sida hävdat att det vore ett brott mot EU-rätten att förbjuda annonserna. Tidningen har också påpekat det orimliga i att exempelvis TV3 och TV5 kunnat ha annonser i sina svenska sändningar utan att riskera åtal bara för att de formellt har sitt säte utomlands.

De utländska spelannonserna är en viktig inkomstkälla för medierna, totalt handlar det om cirka en halv miljard om året.

– Domen är principiellt mycket viktig, säger Jan Helin. Svenska staten har fram till nu haft en dubbelmoral när det gäller spel och spelbolag. För pressen och det fria ordet som får allt svårare att finansiera journalistiken så har den här domen långt större betydelse än de tonvis med utredningar som producerats om presstödet.

Total seger

Fortfarande tycker han staten diskriminerar medier på olika sätt.

– Vi har en diskriminerande reklamskatt och digitalmoms som missgynnar digital produktutveckling.

Advokat Stefan Widmark som representerat förre chefredaktören Anders Gerdin, som tillsammans med förre chefredaktören Otto Sjöberg varit de formellt åtalade, ser domen som en total seger.

– Det är 100-0, säger han. Domen är mycket tydlig på den punkten att den svenska lagstiftningen på det här området strider mot EU-rätten. Lotteriinspektionen har nu under tio år försökt förbjuda Aftonbladet att publicera spelannonser. De har dragit tidningen inför rätta i tre olika mål och förlorat alla i högsta instans.

Ändå är det inte helt säkert att frågan är helt utagerad.

– Lotteriinspektionen kan välja att gå tillbaka och försöka sig på hot om vite med hänvisning till förbudet att främja utländska lotterier. I så fall blir det ytterligare processer.