Svensk kvinna död i lavinolycka

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Mannen som hittade 23-åringen berättar om insatsen

En svensk 23-åring dog i en lavinolycka i Schweiz.
Foto: Polisen
En svensk 23-åring dog i en lavinolycka i Schweiz.

En svensk kvinna har dödats i en lavinolycka i skidorten Verbier i Schweiz.

23-åringen ska ha haft skyddsutrustning men hennes liv gick inte att rädda.

– Hon låg precis under snön, säger Dominique Daher som hittade svenskan.

Vid 11-tiden på förmiddagen ska en svensk kvinna och tre andra skidåkare ha åkt in i en lavin under så kalla off pist-åkning, skriver schweiziska medier.

Lavinen ska ha varit 250 meter lång och över 100 meter bred, men 23-åringen ska ha varit den enda som försvann.

Svenskan ska ha haft en airbag som vecklats ut som skydd för lavinen, men hon ska ändå ha begravts i snömassorna. Hon var utrustad med en sändare och kunde hittas och fördes svårt skadad till sjukhus, där hon senare avled.

Åkte för att hjälpa

Fotografen Dominique Daher var i området för att arbeta, när de fick höra talas om olyckan. Han och två erfarna skidåkare åkte för att hjälpa till.

– Vi följde sändarens pip och letade först på ett ställe. När vi var på det andra stället så hittade vi henne, säger Dominique till Aftonbladet.

Flera räddningsteam fanns i närheten och kunde ta över för att göra livräddande insatser när 23-åringen grävts upp ur snön.

– Vi hade fått höra att ytterligare en person fanns under snön och började leta efter den.

De övriga som åkte med svenskan kan ha räddats av sina airbags som ska förhindra att man hamnar under snön när lavinen far fram, enligt Dominique Daher.

Flera timmar efter händelsen var han fortfarande chockad.

– Jag känner mig ledsen för flickan och hennes familj. De två som var med mig är erfarna skidåkare, men de var jättechockade också.

Snöat mycket

Flera räddningspatruller, två helikoptrar, glidflygare, guider, doktorer och sökhundar ska ha deltagit i räddningsaktionen, uppger tidningen Le Matin.

23-åringen ska ha hittats 20 minuter efter att man fått larm om lavinen.

– Mer än 20 personer deltog i sökandet och räddningspersonal var snabbt på plats, säger Jean-Marie Bornet, informationschef på polisen i Sion, till Aftonbladet.

Det har snöat konstant i över en vecka och sedan 7 december har två meter snö fallit i området, uppger Jean-Marie Bornet. Onsdagen var den första dagen med fint väder, och många tog chansen att ge sig ut i skidbackarna.

– Snön är väldigt farlig nu och vi har gått ut med varningar för att uppmana folk att hålla sig på pisterna, säger han.

Kvinnans anhöriga har underrättats, enligt UD:s presstjänst.

Publicerad: