Aer Olympic går i konkurs

NYHETER

Lämande in konkursansökan på tisdagen

Företagen bakom de svenska skandalresorna till Grekland och Spanien är i kris.

I dag lämnade arrangören Aer Olympic in en konkursansökan.

De tusentals svenskar som förlorat pengar på de inställda turerna får nu ingen ersättning.

Fortfarande sitter upp till 600 resenärer fast i Malaga och Grekland. I dag möts de av beskedet att krisdrabbade Aer Olympic har lämnat in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt.

I början av månaden gav Luftfartsinspektionen företagets samarbetspartner Transjet flygförbud – något som slagit hårt mot Aer Olympic. Kraven från strandade resenärer blev för stora för att Aer Olympic skulle kunna fortsätta med sin verksamhet. Tillsammans med kostnaderna för att hyra in flyg så att de kunde ta hem sina kunder från Grekland och Spanien ledde dessa fram till konkursen.

Något som i sin tur slår mot resebolagets kunder. Dagens besked betyder med största sannolikhet att de som fått sin resa inställd inte kommer att få pengarna tillbaka. Och att de som själva fått betala hemresan inte får någon ersättning.

- De krav som rinner in till oss nu hade vi förhoppningar om att Transjet skulle vara med och betala. Det kommer familjer om tre personer hem med krav på 60 000 kronor. Det kommer enorma summor, det fanns inte en chans för oss att vi skulle klara det ensamma, säger Akes Kefalas, ansvarig för Aer Olympics Stockholmskontor, till TT.

Transjet har själva problem och har beviljats en ansökan om företagsrekonstruktion. Företaget säger sig inte beröras av dagens besked.

- Vi har i vårt avtal med Aer Olympic en klausul som friskriver oss från allt ansvar och skadestånd, som kan uppstå vid exempelvis ett flygförbud, säger Transjets huvudägare Thomas Johansson till TT.

Aer Olympic har nu ingen möjlighet att hämta hem det 600-talet strandsatta resenärerna. Och eftersom Kammarkollegiet i våras inte bedömde Aer Olympic som en arrangör av paketresor finns ingen garanti ställd. Några pengar kommer därför inte utgå från den statliga resegaranti som normalt faller ut om ett charterbolag går i konkurs.

Konkursförvaltaren kommer nu att rikta stora krav på Transjet.

- Det är ju Transjet som så att säga har stängt av strömmen och vi ser det som om konkursen är Transjets fel, säger konkursförvaltaren Anders Aspegren.

Mattias Lundell, TT