Tror du det kommer gå att stoppa skräpmail?

NYHETER

Datorsäkerhetsexperten Per Hellqvist svarar på nätläsarnas frågor

Skaffa bättre program för att stoppa skräpposten.

Spärra avsändare och vissa ämnesord.

Och svara aldrig på ett skräpmail.

Det var bara några av de råd som IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist gav när han chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Här är hela chattet.

virus säger: jag får ca: 20 skräpmejl om dagen, vad kan jag göra åt saken??

Per Hellqvist säger: Din e-postadress finns redan ute hos avsändarna så det är redan lite för sent. Men du kan filtrera posten så att spammet hamnar i en speciell katalog eller direkt i papperskorgen. Exakt hur man går tillväga beror på vilket program du har.

Maggan säger: Varför återkommer de fast man spärrat det en gång ?

Per Hellqvist säger: Därför att adressen redan finns ute på cd-skivor och på nätet. Det förekommer viss byteshandel av e-postadresser. Dessutom byter de ofta avsändare så att de tar sig igenom mottagarnas filter.

Anna säger: Finns det några bra gratisprogram som man kan filtrera bort spam med?

Per Hellqvist säger: Ja. Kolla på någon stor nedladdningssajt som download.com. Använd bara program från erkända sajter. Det är viktigt.

Linus säger: Vad anser du om sk. "spyware" som installeras "i smyg" för att sedan kontrollera vad man gör vid datorn? Vilket samband har "spyware" med "spam"?

Per Hellqvist säger: Spyware tycker jag inte om eftersom det är integritetskränkande. Men spyware installeras sällan utan användarens godkännande. Men det gäller att läsa licenstexterna, annars kan man lätt missa att ett program faktiskt innehåller spyware. Spyware kan ha ett visst samband med spam, eftersom det skickar ut information om vart du surfar - information som kan användas av spamavsändare.

Miffo säger: Hur får alla slibbiga lånehajar och pornografer tag på min e-postadress?

Per Hellqvist säger: Det finns robotar som söker igenom webbsidor, nyhetsgrupper, ICQ och AOL-program och samlar in e-pstadresser. Sen finns det även en viss misstanke om att vissa virus spelar in. Vissa virus tar reda på alla alla e-posadresser i din dator och sen skickar det e-post till dem. Den sprider ett virus kan använda det för att samla in e-postadresser. Sedan finns det som sagt cd-skivor med hundratusentals e-postadresser att köpa.

mg säger: Jag får spam till min e-post (hotmail.com) trots att jag har skräppostfilter. Varför?

Per Hellqvist säger: De byter avsändare. Därför funkar inte filtren. Skräpfiltren måste uppdateras. Har man listor med spärrade avsändare blir de snabbt inaktuella. Då är det bättre att spärra särskilda ämnesord istället: porn, debt, cash och sånt. Men det finns ingen idiotsäker metod. Ännu.

DepeO säger: Tror du det kommer att gå att stoppa skräpmail? En lag som förbjuder skräpmail i EU stoppar ju knappast skräpmail från USA, där allt kommer ifrån.

Per Hellqvist säger: Nej, jag tror inte att det går att stoppa. Och allt kommer inte från USA. Mycket kommer från Ryssland och andra länder - fast det ser ut att vara från USA.

Kenth säger: Vad kan man ställa för krav på de som tillhandahåller gratis e-post på sina sidor för att slippa skräpmejl??

Per Hellqvist säger: Det hör till god netikett att skydda sina användare mot spam. Men det kostar ju en massa pengar att skaffa de nödvändiga programmen, och det kanske man inte kan begära av dem som tillhandahåller gratis e-postadresser.

jojjo säger: hur skyddar du dig själv från skräppost?

Per Hellqvist säger: Vi har program som skyddar oss från de vanligaste, med spärrlistor och sånt. Dessutom filtrerar jag hårt. Dessutom svarar jag aldrig på spam - även om de uppmanar att göra det. För om man svarar så vet avsändaren att e-postadressen faktiskt fungerar.

Anders säger: Hur gör man för att inte få skräp mejl i outlook express

Per Hellqvist säger: Skapa filter för att stoppa och radera mejl från vissa avsändare eller ämnesord. Exakt hur man gör framgår i programvaran.

HEJHÅ! säger: de som skickar skräp post. får de ut nåt av det eller bara de gör det för att förstöra? varför gör dom det?

Per Hellqvist säger: Det är som all annan reklam: de hoppas att någon ska nappa. Avsändarna når miljoner mottagare på ett par minuter för en minimal kostnad. Nappar en bråkdel av mottagarna så kan det löna sig - mer än väl.

spam säger: Vad ska man göra åt företag, t.ex. QXL, som vägrar att plocka bort en trots upprepade förfrågninge?

Per Hellqvist säger: Spara bevisen - e-posten - och vänd dig till deras Internetoperatör och påpeka att de uppför sig illa. Med den nya EU-lagstiftningen kommer man åt detta. Då blir det olagligt att fortsätta skicka e-post till tidigare användare som sagt att de inte längre vill ha utskick.

Ingo säger: Jag fick ett skräpmail från en swipnet-abbonnent idag. Kan man inte begära att Tele-2 stänger av personens utgående e-postkonto ??

Per Hellqvist säger: Jo. Spara bevisen och kontakta Tele2:s abuse-avdelning.

Nimda säger: har du något bra tips på bok man bör läsa??

Per Hellqvist säger: Nej, tyvärr inte. De blir mycket snabbt gamla och inaktuella.

spammela säger: när blir ett massutskick spam?

Per Hellqvist säger: All massutskickad e-post till folk som inte bett om det kallar jag för spam.

Daniel säger: Hur gör man för att bli kvitt alla skräpreklam som skickas till mobilen via sms? Finns det något sätt att spärra reklamsms?

Per Hellqvist säger: Finns mobilnumret ute är det för sent. Man kan inte skydda sig. Men i framtiden kanske operatörerna kommer att kunna filtrera sms-meddelanden - på samma sätt som skräpfiltren i e-postprogrammen. Det är dock oerhört svårt att med datorns hjälp generera stora mängder mobiltelefonnummer och skicka sms-meddelanden till dessa.

DonGrif säger: ordet spam, kommer det från Monty Python?

Per Hellqvist säger: Spam är ju ett annat ord för corned beef på engelska. Men jag kommer inte på rak arm på varför även oönskad skräppost kallas spam.

pyret säger: Hur spårar man lättast en avsändare?

Per Hellqvist säger: I mailheadern finns information om avsändaren. Det är dock inte säkert att det som står där är den egentliga avsändaren. I många fall har man brutit sig in i någon annans e-postserver och använder den för att skicka spam därifrån. I andra fall använder man en tillfällig avsändaradress som lagts upp endast för detta ändamål. Det är ganska lönlöst att lägga tid på att ta reda på att spåra avsändaren.

alex säger: Varför fryser man inte ute alla ISP som tillåter spam?

Per Hellqvist säger: Det är inte ISP:n som tillåter spam, utan man använder helt enkelt bara de e-postservrar som finns på internet. Internetleverantören känner sällan till att en viss avsändare skickar ut spam när det sker. Efteråt brukar de få rea på det, men då är det för sent.

Per Hellqvist

säger: Jag ska avslutningsvis berätta lite om vad som är på gång när det gäller skydd mot spam: Eftersom filtrering av avsändaradresser och ämnesrader inte längre räcker till pågår utveckling av en ny generation filtreringsprogramvara. Med hjälp av dynamisk heuristik kan man på ett bättre sätt avgöra om det rör sig om spam eller inte. Istället för att blockera vissa ord helt, kan man börja avgöra om det är spam eller inte beroende på vilket sammanhang de listade orden befinner sig i. De här programmen är i stort sett klara och lär börja spridas till vanliga användare inom kort. Det är dock i princip nästan helt omöjligt att helt spärra all spam. Tyvärr.

aftonbladet.se (.)