Bilolyckor leder till skilsmässor

NYHETER

Sju av tio parförhållanden tar slut om den ena partnern är med om en bilolycka.

Det visar en undersökning från norska Landsföreningen för trafikskadade.

Siffrorna är höga i undersökningen som i dag presenteras i norska Bergens Tidene. Hela sju av tio parförhållanden uppges spricka om den ena partnern drabbas i en bilolycka.

- Att bli utsatt för en olycka kan göra dig aggressiv, få dig att mista hälsan helt eller delvis eller ge dig en hjärnskada, säger Just Olsen till tidningen.

Han arbetar för Landsföreningen för trafikskadade och var själv med om en svår olycka för drygt tio år sedan. Sedan dess har han periodvis varit förlamad från halsen och nedåt.

Familjerådgivaren Elisabeth Young Reusch säger att förändringarna som sker kan skapa problem. Något som inte bara gäller partner utan hela familjer.

- Vi människor gillar ju inte förändring. I ett förhållande skapar det sorg, saknad och förtvivlelse och ofta även raseri och frustration, säger hon till Bergens Tidene.

Kurs för par som drabbats

Undersökningen har fått Landsföreningen för trafikskadade att börja arbeta med de problem som kommer efter en olycka. I oktober hålls en första kurs för de par som vill kämpa för sina förhållanden efter en trafikolycka.

- Anledningen till att vi inte gjort detta tidigare är bland annat att inte har kopplat problemen till den olycka man en gång var med om. En annan orsak är att samlevnadsproblem länge var något man inte pratade om, säger Sissel Hugan Andersen, som är initiativtagare till kursen.

Mattias Lundell