Amerikansk militär grep bin Ladins livvakt

NYHETER

Styrker misstankar om att terroristledaren är död

Den amerikanska militären har fångat Usama bin Ladins personliga livvakter.

Det avslöjade amerikanska militärtalesmän på tisdagen.

Foto: Usama bin Ladin.

Livvakterna finns bland fångarna på den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay på Kuba.

De greps i Afghanstan under kriget mot talibanregimen och har suttit fångna sedan februari i år, uppger den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Som ledare för det internationella terroristnätverket al-Qaida är Usama bin Ladin utan tvekan världens mest jagade man.

FBI-chef: "Han är död"

Nyheten om att al-Qaidaledarens livvakt gripits har åter satt fart på spekulationerna om han är död eller fortfarande lever.

Vissa bedömare att detta ytterligare stärker misstankarna om att han redan är död – en åsikt som bland annat framförts av den biträdande chefen för FBI:s antiterrorismrotel, Dale Watson.

Andra bedömare är mer avvaktande:

- Jag tror inte att man kan tolka det här på något säkert sätt. Att man gripit kungens livvakt innebär ju inte att man fått tag på kungen, säger Richard Shelby, viceordförande i senatens underrättelsekommitté.

Inga livstecken på månader

Men fler uppgifter pekar i samma rikting:

Han har inte setts till på flera månader. Det var nu mycket länge sedan vittnen påstod sig ha sett den långe, magre terroristledaren.

Han har inte gjort ett uttalande på flera månader. Tidigare har han med jämna mellanrum gjort uttalanden och utspel i videofilmer.

Hans son, Saad bin Ladin, uppges ha tagit över ledningen för al-Qaida i Afghanistan.

Men USA försvarsminister Donald Rumsfield ställer sig skeptisk till uppgiften om att den blott 21-årige Saad skulle tagit över ledningen för det internationella terroristnätverket.

Det finns mellan sex och åtta erfarna al-Qaida-ledare som kan ta över och fortsätta leda styra organisationen efter Usama bin Ladins död, hävdar han.

Läs mer om al-Qaida

Fredrik Rundkvist