Yrkar på 20 års fängelse för terrormisstänkta

Terroranklagade Salah Abdeslam ställs inför rätta i Bryssel under måndagen, med anledning av ett skottdrama strax innan han greps.

Medåtalade Soufien Ayari menar att det var Mohamed Belkaid, folkbokförd i Märsta, som sköt mot poliserna.

Åklagaren yrkar nu på 20 år fängelse vardera för Ayari och Abdeslam.

Tidigt på morgonen lämnade Abdeslam fängelset i norra Frankrike för att överföras till Belgien och justitiepalatset i Bryssel där rättegången mot honom nu hålls. Enligt BBC hade han långt hår och skägg och eskorterades av två maskerade poliser.

– Jag kommer inte att svara på några frågor, säger Abdeslam när han ombeds bekräfta sitt namn i rättsalen, uppger AFP.

Han vägrar också att ställa sig upp och vägrar låta sig fotas under de fyra rättegångsdar som väntar som rör den skottstrid som rasade med polisen i Bryssel-kommunen Forest den 15 mars 2016.

På frågan om varför han valt att medverka vid rättegången när han inte vill svara på frågor säger han:

– Min tystnad gör mig inte till kriminell. Det är mitt försvar.

– Jag är inte rädd för er, jag är inte rädd för era allierade. Jag sätter min tro till Allah, det är allt. Jag har ingenting att tillägga, säger Abdeslam enligt AFP.

Rättegång i Frankrike först 2020

Uppemot 200 poliser kommer att vakta justitiepalatset under rättegången men först 2020 väntas han ställas inför rätta i Frankrike, uppger BBC.

Rättegången inleddes med förhör av medåtalade Soufien Ayari som även han greps i Bryssel-kommunen Molenbeek.

Vid tiden innan gripandet var den nu 28-årige Abdeslam Europas mest efterspanade man efter terrorn i centrala Paris och vid fotbollsarenan Stade de France den 13 november 2015. Franska åklagare menar att han haft en nyckelroll i attackerna, men hittills har han inte velat samarbeta med rättsväsendet.

Abdeslams bror Brahim var en av de islamistiska gärningsmän som utförde räden då över 120 människor dödades. Även Salah var med – men om han valde att avbryta i sista stund, eller om han misslyckades med att utlösa sitt självmordsbälte är fortfarande inte känt.

Koppling till Sverige

I sammanhanget finns också klara kopplingar till Sverige som väntar på att redas ut. I eldstriden i Forest dödades en av Abdeslams kumpaner – 35-årige algeriern Mohamed Belkaid, som var folkbokförd i Märsta.

Ayari bekräftar att han befann sig i lägenheten i Forest, där han bott tillsammans med Abdeslam och Mohamed Belkaid under några veckor.

Ayari hävdar att det var Belkaid som sköt när han får frågan om vem som sköt mot poliserna.

– Jag har redan sagt det. Det var Belkaid, säger han enligt belgisk tv, rapporterar TT.

Domaren: Och sköt herr Abdeslam mot poliserna?

– Nej, jag såg honom aldrig skjuta.

Han säger dock inget om vad de vapen som fanns i lägenheten skulle användas till. Ayari bekräftar också att Ibrahim El Bakrahoui, som utlöste självmordsbomben på flygplatsen i Bryssel kom till lägenheten flera gånger för att tala med Mohamed Belkaid.

Åklagaren yrkar på 20 års fängelse

Åklagaren Kathleen Grosjean yrkar på vardera 20 års fängelse för Abdeslam och Ayari, varav 13 utan möjlighet till strafflättnader, rapporterar belgiska tidningar från rättssalen.

Grosjean menar att det är Ayari tillsammans med Belkaid som skjutit mot poliserna.

– Jag är övertygad om att Ayari är den andre skytten. Hans dna har hittats på det vapen som hittats, säger Grosjean enligt Le Soir.

Även Abdeslam kan bindas till brottet menar åklagaren, trots att han inte misstänks ha skjutit.

– Bådas deltagande är straffbart, säger åklagaren.

I belgiskt häkte sitter dessutom Malmö-födde svenske medborgaren Osama Krayem sedan april 2016. Även Krayem har kopplingar till Paris-dåden, men framför allt till terrorattackerna i Bryssel den 22 mars 2016 där han uppges ha backat ur i sista stund från att spränga sig själv i tunnelbanan.

Publisert:

LÄS VIDARE