USA kan förlora pr-kriget

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-bilderna på civila offer upprör även amerikanska tittare

NEW YORK

En afghansk pojkes huvud täckt av blod.

Brännskadade barn på ett sjukhus i Kabul.

Bilder som gör ledarna i Washington nervösa.

USA riskerar förlora propagandakriget när bevisen för civila offer sprids.

HANS BARN DOG Mannen gråter över sitt barn som blev ett av tio offer i en amerikansk bombräd mot huvudstaden Kabul den 28 oktober. Det är bilder som den här som gör president George Bush och hans regering nervösa.
Foto: REUTERS
HANS BARN DOG Mannen gråter över sitt barn som blev ett av tio offer i en amerikansk bombräd mot huvudstaden Kabul den 28 oktober. Det är bilder som den här som gör president George Bush och hans regering nervösa.

Talibanregimen har lärt sig av de första veckornas misstag. Nu nöjer de sig inte med att ha en turbanförsedd man som sitter i Islamabad och redogör för barn och sjukhus som träffats av bomber.

I stället har talibanerna börjat släppa in en del journalister för att skildra kriget inifrån Afghanistan. Arabvärldens CNN, al-Jazira, har fått sällskap i Kabul och Kandahar av en satellitkanal från Abu Dhabi. Även CNN:s Nick Robertson har de senaste dagarna kunnat rapportera från förödelsen i Kandahar. Delvis helt utan talibansk övervakning.

Koalitionen kan spräckas

Bilderna av kliniska bombexplosioner ersätts nu i många medier av bilder på offer av kött och blod. Talibanerna visar inte upp skadade soldater men gärna civila och helst kvinnor och barn.

Plötsligt framstår inte USA:s krig som lika rättfärdigt och okomplicerat. Vem tycker det är ok att afghanska civila ska betala priset för terrorattackerna i USA?

Särskild inte befolkningen i de många arabiska länder som ingår i USA:s internationella koalition mot terrorismen. Alltför många bilder på döda barn kan spräcka koalitionen.

Kanske är det därför som USA tidigare i veckan öppnade propagandakontor i London och Islamabad som 24 timmar om dygnet ska bemöta uppgifter från motståndarsidan.

Amerikanska media har hittills ägnat sig åt en hel del självcensur. När Bush rasade över att bin Ladins uttalande sändes direkt lovade alla bolagen att genast sluta med det. Gårdagens nya Bin Ladin-video där han fördömer alla arabregeringar som är med i FN som "otrogna" blev hos CNN en stillbild och uppläsning av några av hans uttalanden.

Kan inte låta bli att visa bilderna

Programledare i CNN påpekar ofta för tittarna att de absolut inte skulle offentliggöra några uppgifter som kunde sätta de amerikanska trupperna i Afghanistan i fara. Dessutom har order utgått att CNN:s reportrar inte i onödan ska uppehålla sig vid döda civila.

Men när bilder på civila offer börjar välla in kan de amerikanska bolagen inte låta bli att visa dem.

Inte ens i USA finns det längre ett enhälligt stöd för kriget. Många är besvikna över att bin Ladin efter nästan en månad av bombningar fortfarande inte är gripen.

Ju längre kriget håller på utan märkbara resultat desto tuffare blir det för President Bush att förklara varför det är värt alla offer.

Olika uppgifter om helikoptern

I går hävdade talibanerna att de skjutit ner en amerikansk helikopter och dödat 50 amerikanska soldater. USA hävdar att helikoptern tvingades landa i dåligt väder och att alla amerikaner plockades upp av en annan helikopter.

Uppgift står mot uppgift. Så länge talibanerna inte kan visa bilder på döda amerikanska soldater så lär USA vinna åtminstone den här delen av propaganda-kriget.

Wolfgang Hansson

Publicerad: