Åkersberga

Kommunen fick hot före brand på flyktingboende

avGustaf Tronarp

1 av 3 | Foto: P-O SÄNNÅS

På måndagsnatten utsattes ett planerat flyktingboende i Åkersberga för en misstänkt brandattack.

Under de senaste veckorna har både kommunen och byggföretaget fått ta emot hotbrev – med krav om att stoppa projektet.

– Det är klart att det är obehagligt, säger kommunalrådet Michaela Fletcher.

Två barackslängor i Åkersberga norr om Stockholm eldhärjades under natten mot tisdagen. Polisen misstänker att branden är anlagd, och en förundersökning om mordbrand har inletts.

– Det har brunnit i två moduler, så det talar för att det inte finns någon naturlig förklaring till detta, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Barackerna var tänkta att användas som flyktingbostäder. Både kommunen och byggföretaget har i januari fått hotbrev med krav om att byggnationen ska avbrytas.

– Vi har en pågående förundersökning angående att hotbrev har skickats med uppmaning om att stoppa det pågående bygget, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisens mediecenter.

Misstänker ni att det finns ett samband mellan hoten och branden?

– Det är två olika utredningar men som alltid så tittar man på likheter och olikheter för att se om det kan finnas några kopplingar mellan dem.

”Obehagligt och förfärligt”

Michaela Fletcher är moderat kommunalråd i Österåkers kommun, där det tilltänkta boendet ligger. Hon ser allvarligt på det inträffade.

– Det är klart att det är obehagligt och förfärligt att det finns sådana här tendenser i samhället i dag. Men jag överlåter åt polisen att göra det de behöver, säger hon, och fortsätter:

– Polisen har belagt det med sekretess, så jag får hänvisa dina frågor dit. Jag kan inte säga mer om detta.

Totalt hade kommunen planerat för 15 lägenheter i barackerna. Åtminstone tre av dem totalförstördes i branden, och ytterligare två vattenskadades.

– De första personerna skulle ha flyttat in i slutet av februari. Jag inte hur vi ska lösa detta, säger Michaela Fletcher.

Enligt uppgifter till Aftonbladet skyddades bygget av väktare. Varken entreprenören eller vaktbolaget vill dock uttala sig om hoten.

– Om det gäller branden har vi inga kommentarer, säger en person på byggföretaget.

Andra branden – på ett dygn

Under natten mot måndagen brann det i ett planerat flyktingboende i Nacka, öster om centrala Stockholm. Även i det fallet har polisen inlett en förundersökning om mordbrand.

– Polisen är naturligtvis medvetna om detta. Men innan vi kan säga något om eventuella samband måste vi invänta resultaten av de tekniska undersökningarna, säger Towe Hägg.

Inga personer kom till skada i samband med det inträffade. Polisen har i nuläget inte gripit någon misstänkt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder