Michelangelo-teckning hittad i städerskas rum

NYHETER

Kan vara värd 110 miljoner kronor

En teckning av Michelangelo som kan vara värd så mycket som 110 miljoner kronor hittades på ett museum i New York i ett rum som brukade vara städerskans.

Foto: Teckningen inköptes för 500 kronor för 60 år sedan och kom sedan på villovägar på museet.

Den osignerade teckningen förvarades med ett antal andra teckningar i ett rum i designmuseet Cooper-Hewitt i New York.

- En sådan upptäckt sker bara en gång i ett muséums historia. Det är som hämtat ur en barnbok, säger Paul Thompson, chef för Cooper-Hewitt museet i en intervju med CNN.

Teckningen som föreställer en sjuarmad kandelaber är gjord i svart krita på ett crêmefärgat papper. Kandelabern - en sjuarmad ljushållare - har bara armarna antydda på papperet.

- Skissen visar tydligt hur armarna skulle gå, säger Sarah Lawrence som är museets expert på italiensk dekorativ renässanskonst.

Saknar signatur

Trots att teckningen är osignerad så är experterna ganska säkra på sin sak. Den är från 1400-talet, Michelangelo föddes 1475 så han kan alltså som mest ha varit i 25-årsåldern då den gjordes.

Teckningen blev identifierad som en Michelangelo i april av Timothy Clifford som är chef på National Galleries of Scotland som var på besök på museet vid tillfället. Han har nu fått stöd från andra experter även om alla inte håller med honom.

- Man känner igen en Michelangelo som man känner igen en vän, säger Timothy Clifford till CNN.

Muséet köpte in teckningen 1942 för 500 kronor. Man trodde då att verket var gjort av 1500-talskonstnären Pireno del Vaga som ofta följde Michelangelos design av dekorativa föremål. På något sätt kom teckningen sedan på villovägar och hamnade i en ask med italienska konstnärer från 1530-talet.

Om ett år kommer teckningen att visas på Cooper-Hewittmuséet.

Om Michelangelo:

Susanna Vidlund