Stålfingrarna fixar sjuktalen

Foto: Minskar dyra sjukskrivningar?
NYHETER

Har missat två bokade tider hos frissan, men inte den tredje. På sekunden glider jag in i salongen, sträcker på halsen vid schamponeringen och ska just fråga: "hur-lång-tid-tar-den-här-klippningen-då", när stylisten Narwan spikar sina hårda fingrar i huvudsvålen. Och börjar massera.

Herregud, vart tog jag vägen? Jag som nyss var så effektiv och förbannat duktig - var är jag nu?

Jag som nyss var på väg till en snabblunch med en kollega och skulle bara kila in och "ta-litet-av-luggen" och så ligger jag här som en klubbad säl.

Simmar i en diffus sörja av intighet och kan inte längre tänka. Narwan med de hårda fingrarna ler tvetydigt som guden Pan i spegeln och säger att jag är offer för en avslappningsmassage.

-Shiatsu, förklarar han på bruten svenska. Jag trycker på speciella punkter.

Så här.

Jag blundar. Försvinner. Sover jag? Andetagen har sjunkit ner, jag vet inte var och det värsta är att jag inte längre har kraft nog att ropa: "hur-lång-tid-sa-du-att-den-här-klippningen-skulle-ta-då".

Det känns på något sätt så onödigt. Ja, som om jag inte vill ha reda på det. Sneglar sömnigt bort mot kollegan. Hon sitter där och väntar vid utgången och hon är i den andra världen. Hon räknar fortfarande de små, snabba ekande sekunderna. Det kan jag se på hennes långa röda naglar, som otåligt trummar mot det blå tyget.

Plötsligt blir jag kluven. En del av mig vill resa sig, skaka av löddret, strunta i föning och mousse och bara stega iväg i riktning mot verkligheten där allting händer nu. Den andra delen vill softa vidare, sväva bort till den klassiska, men grymt omoderna melodin: "allting-ordnar-sig-ska-du-se".

Det tar två dagar innan jag begriper vad jag varit med om. En knockout-terapi. En avslappnings-massage som på några röda sekunder sänker en stressad arbetstagare på högvarv är mer än en affärsidé.

Det är lösningen på ohälso-talet.

Hallå, Hans Karlsson och Anna Hedborg, LO, TCO och Saco och alla andra som försöker trolla bort kostnaderna för de långa sjukskrivningarna. Varför inte hyra in en bunt knockout-terapeuter, massörer och massörskor med magiska fingrar, som går runt på arbetsplatserna och bara sänker oss? Med Narwans stålfingrar i effektiv rotation kommer ingen någonsin att stressa sig in i väggen mer. Jag vet.Monica Gunne