Storslam för Kent på Grammisgala

NYHETER

Vann alla kategorier de var nominerade i

Kent dominerade Grammisgalan och satte prisrekord.

Det blev hela sju priser till Eskilstunabandet, som vann alla kategorier de var nominerade i.

Det blev en något enahanda Grammisgala för Kent-sångaren Joakim Berg. Sju gånger fick han gå upp på scenen och ta emot plaketter.

Två gånger ensam som mottagare av priserna till årets kompositör respektive låtskrivare och övriga gånger tillsammans med övriga gruppmedlemmar för bland annat årets album, pop-/rockgrupp och artist.

Det tidigare rekordet hade Eva Dahlgren som vann fem priser 1991.

"Fred i världen!"

Håkan Hellström var nominerad i sex klasser, men fick trösta sig med priset till årets manliga pop-/rockartist.

Robyn tog hem priset för bästa kvinnliga artist.

- Jag trodde att Kent skulle få det här priset också! utropade hon från scenen och gjorde sedan kvällens enda politiska kupp genom att utbrista:

- Fred i världen!

The Sounds tog hem priset för årets nykomling.

Lurades

I fjol direktsändes Grammisgalan i TV 4 från Globen med Henrik Schyffert som programledare och tusentals åskådare på plats.

I år hölls galan på lilla exklusiva Berns salonger i Stockholm med bara branschfolk som åhörare och okända Mankie Eriksson som programvärd.

Detta på grund av att Grammisarrangörerna, branschorganisationen IFPI, inte lyckades komma överens med någon kanal om en tv-sändning.

Juryns specialpris gick till Thomas Johansson, konsertarrangören EMA-Telstars grundare och starke man. Han lurades till galan av kompisen Björn Ulvaeus som delade ut priset till honom.

fakta/ grammisvinnarna

TT-TT Spektra