Männen sköt mot poliserna

NYHETER

Misstänkt bombmördare greps under skottdrama

En 33-årig man greps i södra Stockholm i går, misstänkt för bombdådet i Umeå där en 37-årig man dödades.

Polisen möttes av skottlossning när de gjorde husrannsakan i lägenheten där den efterlyste mannen hade gömt sig.

Foto: Tar skydd Två poliser i nationella insatsstyrkan har tagit skydd bakom ett hörn då de möttes av skottlossning under husrannsakan i en lägenhet i Hökarängen i södra Stockholm.

På uppdrag av Umeåpolisen begav sig i går eftermiddag den nationella insatsstyrkan till det bostadsområde i södra Stockholm där mannen gömde sig. 33-åringen greps helt odramatiskt i en bil i närheten.

Men vid husrannsakan i den lägenhet där mannen tros ha uppehållit sig överraskades polisen av två män som öppnade eld.

Fann vapen

Ingen polisman skadades och de båda männen kunde gripas på plats. De misstänks nu för mordförsök. I lägenheten hittade polisen flera handeldvapen och ammunition.

33-åringen är känd av polisen som en grov brottsling med mc-klubbsanknytning. Han var efterlyst av polisen i Umeå misstänkt för att ha planerat mordet på den 37-årige man som sprängdes till döds utanför Umeå tingsrätt i januari.

37-åring dödades

Det är fastställt att 33-åringen var på väg in i tingshuset när bomben briserade, men att han gick in bakvägen. Bomben exploderade på framsidan just när 37-åringen och hans flickvän passerade.

I målet som skulle upp i tingsrätten den dagen stod 37-åringen åtalad för olaga hot mot 33-åringen, som via sin advokat då hävdade att bomben var avsedd för honom.

Nu är han i stället gripen och misstänkt för anstiftan till mord och medhjälp till mord.

En 22-årig man sitter sedan tidigare häktad misstänkt för att ha detonerat bomben.

Han har hittills inte gjort några medgivanden, men flera vittnen har sett honom på platsen.

"Tunga kriminella"

De senaste månadernas våldsamheter i Umeå är interna uppgörelser mellan olika kriminella gäng, troligen på grund av ouppklarade narkotikaaffärer.

- Det handlar om tunga kriminella som alla är väl kända av polisen, säger Torgny Tjärnberg, presstalesman vid Umeåpolisen.

Ett mindre gangsterkrig föregick dödssprängningen i Umeå

Anna Bengtsson