Gunnar Rosell är död

NYHETER

Han var en av Aftonbladets största profiler

1 av 2 | Foto: AKTIV IN I DET SISTA Gunnar Rosell avled i sitt hem i går morse. Han var en nyfiken reporter även som cancersjuk patient. Han provade nya behandlingar och skrev om sin sjukdom i Cancerfondens tidning.

Gunnar Rosell, en av Aftonbladets allra största reporterprofiler, är död.

Han avled i sitt hem i Västra Frölunda tidigt i går morse.

- Det var mycket lugnt och stilla, säger sonen Klas Rosell.

Gunnar Rosell dog av en cancer som spridit sig genom kroppen. Han var sjuk under det senaste året. Han var en nyfiken reporter även som cancersjuk patient.

- Han ville prova de senaste behandlingsmetoderna, han lät läkarna testa nyheter trots deras varningar om aggressiva biverkningar. Han skrev om sin sjukdom och behandlingen i Cancerfondens tidning, säger Klas Rosell.

Han vakade vid faderns dödsbädd tillsammans med sin mamma Ann-Marie och bror Bo.

40 år på tidningen

Gunnar Rosell var smålänning, från Sävsjö. Han började skriva tidigt, redan i tonåren, för den nu ledlagda tidningen Smålands-Bygden i Jönköping. Där arbetade han under några år innan han anställdes på Aftonbladet den 1 maj 1955.

Han arbetade i exakt 40 år på tidningen som betydde så mycket för honom och som han betydde så mycket för.

Han pensionerades 1993, jobbade i två år till och slutade den 30 april 1995.

- Han var en oerhört ambitiös och noggrann journalist. Han hade en stor integritet, säger Anders Gerdin, Aftonbladets chefredaktör och mångårig kollega till Gunnar Rosell.

- Han förenade sina med tiden stora medicinska kunskaper med en kvällstidnings språk. Han kunde skriva om detta svåra ämne så att människor förstod.

- Därigenom skapade han en helt ny medicinjournalistik.

Ville skriva om utsatta

Det var 1970 Gunnar Rosell började skriva medicin. Då hade han varit chef för den på den tiden ganska stora redaktionen i Göteborg under nio år.

Men han ville skriva och det han ville skriva om var de människor som i någon mening kommit i kläm, socialt och medicinskt.

När han började skriva reportage om medicinska frågor insåg han sin okunskap, tog kontakt med läkaren Lars Werkö på Sahlgrenska sjukhuset och bad att få följa honom i hans arbete. Det lade grunden till Gunnar Rosells småningom stora kunskaper och en livslång vänskap.

Gedigna kunskaper

- Han fick ett mycket gott anseende i läkarkretsar. Han blev mycket respekterad för sina kunskaper.

- Tillsammans startade Gunnar och jag en serie seminarier för läkare och journalister om journalistik och medicin. Vi höll under några år sex eller sju seminarier och det blev mycket uppskattat, säger professor Lars Werkö.

Gunnar Rosell fick Stora journalistpriset 1979 för en artikelserie om alkoholens skadeverkningar.

- Det var han mycket stolt och glad över, säger Klas Rosell.

Aftonbladet instiftade 1980 Gunnar Rosell-priset. Det delades ut under 15 år.

En sida av Gunnar Rosell var egentligen bara känd av hans vänner och några kolleger. Han hade humor. Den övergav honom inte.

Någon dag före sin död sa han:

- Ta mig inte till sjukhuset. Då dör jag.

I maj skulle han ha fyllt 75 år.

Per-Iwar Sohlström