Se upp i backen

NYHETER

32 döda i olyckor trots att skidsäsongen just startat

Årets skidsäsong är den värsta på länge. Två unga svenskar har omkommit i laviner bara i år.

- Det är väderförändringarna som har orsakat de här lavinerna. Från att ha varit extremt kallt har det blivit mycket varmare, säger Stig Lundkvist, ordförande i Slao, Svenska liftanläggningars organisation.

Skidsäsongen har knappt börjat och redan har minst 32 personer omkommit i lavinolyckor i Europa och Nordamerika.

Två av dem är svenskar. En tredje ung man räddades mirakulöst ur snömassorna av sina vänner. Alla tre var unga, erfarna skidåkare.

I måndags omkom en 29-årig man från Stockholm i Andermatt i schweiziska Alperna. Han var utrustad med lavinsändare och räddningmanskapet lyckades gräva fram honom. Mannen avled senare på sjukhus.

Åkte ensam

27 januari omkom en 28-årig man från Skellefteå i Arvidsjaur. Mannen begav sig med telemarksutrustning ensam ut på den branta sidan av Vittjåkkberget. Ett dygn senare hittades han begravd under två meter snö.

I början av februari räddas en 23-årig snowboardåkare från Falun ur en kraftig lavin i Åre. Lavinen tog 23-åringen, men hans två kompisar lyckades gräva fram honom.

Offpist farligast

Offpiståkarna löper den största risken att drabbas av laviner och när varningsgraden bestäms omfattas bara skidanläggningens område.

- Det är förrädiskt. Precis utanför pisten kan snön ligga gnistrande och inbjudande, men det gäller att se upp, säger Stig Lundkvist på Slao.

Anna Bengtsson