Brandattentat mot polisstation i Malmö

MALMÖ

Någon tömde en bensinfylld kanna inne i polisstationen i stadsdelen i Rosengård i Malmö sent på onsdagskvällen.

Men ingen hann tända på. En plötsligt uppdykande polispatrull tycks ha avbrutit attentatsförsöket, säger kommissarien vid centraljouren i Malmö, Willy Persson.

Två unga män som misstänks ligga bakom attentatet greps på torsdagsmorgonen.

- Vi rubricerar det som försök till grov mordbrand, säger Persson och tillägger att han misstänker en grupp unga människor för att ligga bakom.

Polisen beräknar att tio-femton liter bensin tömts inne i polisstationens entré. En trappa upp var flera människor i tjänst, men de hann inte märka vad som skedde där nere.

- Det handlade bara om någon sekund innan något riktigt allvarligt kunde hänt, säger Persson.

- Brandkåren anser att explosionsrisken var mycket hög och hela lokalen kunde blåsts ut om förgasad bensin antänts. Risken för spridning var dessutom stor eftersom polisstationen ligger mitt inne i Rosengårds centrum.

Ung man på film

En beslagtagen videofilm från en av bensinmackarna alldeles i närheten är en orsak till att polisen misstänker yngre personer bakom attentatsförsöket.

- Vi kontrollerade omedelbart de mackar som ligger inom bekvämt bäravstånd.

Filmen visar hur minst en ung man hämtar bensin i en servicekanna av den typ som brukar stå fylld med vatten på bensinstationer.

- Vid elvatiden på kvällen hade vi gripit en man som är medlem i ett kriminellt belastat gäng, säger Willy Persson. Flera andra unga medlemmar i gänget kom in på stationen sedan han förts dit.

Utesluter inte hämnd

Tjugo minuter över elva kom en patrull tillbaka till polisstationen i Rosengård. Patrullen upptäckte att en stor mängd bensin hällts ut i entrén. Slängd i ett hörn låg en kanna som innehållit bensin.

Någon attentatsman hann inte poliserna se.

Willy Persson vill inte närmare kommentera möjliga motiv för att sätta eld på polisstationen, men han utesluter inte att det handlade om hämnd för gripandet bara en kort stund före.

Två män gripna

Två unga män som misstänks ligga bakom attentatet greps på torsdagsmorgonen.

  En husrannsakan genomfördes också i en lägenhet i stadsdelen, uppger Skånespolisens länsvakthavande Ingvar Landin för TT.

TT

Publisert: