Ansvaret ligger hos Saddam

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

BRYSSEL

Saddam Hussein är inte tillräckligt samarbetsvillig.

Det slog FN:s vapensinspektör Hans Blix fast när han i går träffade EU:s utrikestoppar i Bryssel.

- Irakierna har den ena nyckeln till kriget. De kan undvika det genom att samarbeta med oss, sa Hans Blix.

Saddam Hussein.
Foto: AP
Saddam Hussein.

Han fick fullt stöd av Javier Solana, Chris Patten och ordföranden i EU-parlamentets utrikesutskott Elmar Brok för sitt arbete och för att ansvaret för att undvika krig vilar på Saddam.

Inspektörerna har inte kunnat genomföra grundliga intervjuer med irakiska forskare och vetenskapsmän. Dessa har antingen känt sig hotade av regeringen eller så har intervjuerna saboterats.

- Om de inte har något att dölja ligger det i deras intresse att låta de intervjuade tala fritt, sa Hans Blix.

"Kan gå snabbt"

Han vill inte tala om hur lång tid inspektörerna behöver för sitt jobb. Han menar att allt hänger på Saddams samarbetsvilja.

- Om irakierna samarbetar fullt ut kan det gå snabbt. Men om de skapar nya murar kan det ta lång tid. Förra inspektionen varade 1991-98. Då samarbetade irakierna ibland men ofta inte.

Hittills har inspektörerna hittat flera misstänkta substanser och mängder av importerade beståndsdelar till konventionella vapen i strid med FN:s embargo mot Irak.

- Det är ännu inte klart om detta kan användas i massförstörelsevapen, sa Hans Blix som avfärdade ryktena om att Saddam ska ha flyttat sina massförstörelsevapen till Syrien.

Inspektörerna har pressats av USA att strunta i rapporten om två månader. I väntan på en ny rapport står nämligen ett anfall på Irak i strid med FN:s resolution.

Emily von Sydow

Publicerad: