Närmare 1 600 varslade på Saabföretag

TROLLHÄTTAN

Närmare 1 600 anställda är nu varslade på olika Saabföretag.

Huvudvarslet på Saab Automobile i Trollhättan i november berörde 1 300 anställda och där tillkom i förra veckan ytterligare 100.

Nyligen varslades även 100 anställda på motorfabriken i Södertälje med 580 anställda. Den ingår i dotterbolaget Saab Powertrain som också har varslat 50 anställda i Trollhättan, uppger Trollhättans Tidning.

Även växellådsfabriken i Göteborg med 582 anställda ingår i Powertrain, men där har inga varsel lagts.

- De har en bredare verksamhet med leveranser inte bara till Saab utan också till övriga GM, säger presschef Christer Nilsson.

Sedan tidigare är också 35 av 150 anställda på Saabs inköpsavdelning, som ingår i det globala företaget Fiat-GM Worldwide Purchasing, varslade om uppsägning.

Förhandlingarna om den framtida organisationen på Saab Automobile håller på att slutföras. Uppsägningarna väntas bli klara i mars.

Den 3 februari slopas det ena av de båda skiften i monteringen av Saab 9-5 i Trollhättan.

Det frigör ett par hundra anställda som då överförs till en bemanningspool, där de kommer att sysselsättas med underhåll och utbildning.

- Men vi kan inte utesluta att en del i bemanningspoolen blir permitterade om vi inte har full sysselsättning för dem, säger Christer Nilsson.

Han understryker dock att det inte innebär att de som hamnar i bemanningspoolen med automatik blir uppsagda.

Senare i år kommer de båda modellerna 9-5 och 9-3 att tillverkas på samma lina, vilket kräver omfattande ombyggnadsarbeten.

Produktionen körs för närvarande i samma takt som under november och december.

Från USA rapporteras att försäljningen av den nya 9-3 under januari ökat med 50 procent jämfört med motsvarande tre- och femdörrarsversionen av den gamla 9-3 under januari 2002.

Benny Öinert/TT

Publisert: