Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt självmordsdåd på buss i Haifa

Publicerad:
Uppdaterad:

Sharon: Offensiven ska fortsätta

Minst nio människor dödades i ett nytt självmordsattentat ombord på en buss utanför Haifa.

 Bussbombaren i Haifa hörde enligt Hamas hemma i lägret.

Israeliska styrkor drog sig på onsdagskvällen tillbaka från tre palestinska byar på Västbanken efter fullgjort uppdrag, uppgav det israeliska försvarsdepartementet.

Minst nio personer dödades och flera skadades vid en självmordsattack mot en buss i Haifa på onsdagsmorgonen.
Foto: AP
Minst nio personer dödades och flera skadades vid en självmordsattack mot en buss i Haifa på onsdagsmorgonen.

Dådet stoppade Israels påbörjade reträtt från Västbanken och äventyrar USA:s kommande fredsuppdrag.

På onsdagen gick Israels premiärminister Ariel Sharon i stället ut och sade att Israels offensiv kommer att fortsätta tills de beväpnade palestinska milisstyrkorna är krossade, uppger AP.

Samma dag gick EU, Ryssland, USA och FN:s Kofi Annan ut med ett gemensamt budskap till Israel om att omedelbart dra sig tillbaka från palestinska områden. De uppmanade till omedelbar tillämpning av FN:s resolutioner 1402 och 1403 om vapenvila och ett slut på våld och angrepp.

Buss full av pendlare

Attentatsmannen utlöste explosionen mitt i morgonrustningen, ombord på en linjebuss full av pendlare en halvmil utanför Haifa.

Enligt den ansvarige israeliska polischefen Yaakov Borovsky bar bombmannen sprängmedel runt midjan och detonerade laddningen en kort stund efter att han klivit på bussen.

Bussattentatet på onsdagen drabbade Israel på den trettonde dagen av Israels offensiv på Västbanken.

Det var också det andra självmordsattentatet sedan den 29 mars. Det första inträffade 31 mars då 15 personer dog på en restaurang i Haifa.

Bussen flög flera meter

Bussen var på väg från Haifa till Jerusalem. Den hade lämnat Haifa klockan 07.00 lokal tid men hann bara några kilometer innan den sprängdes.

Explosionen var mycket våldsam. Ett ögonvittne som körde i bilen precis bakom bussen beskrev för israelisk radio hur hela bussen flög två, tre meter vid explosionen och hur bilar runt omkring blåstes åt sidan av tryckvågen.

- Det var fruktansvärt. Skrot och metalldelar flög överallt, sa mannen i intervjun i israelisk radio.

Ett stort hål i taket slets upp i den främre delen bussen, som fläktes upp som en konservburk vid explosionen.

Minst åtta personer uppges ha omkommit. Dessutom dödades attentatsmannen. Ett drygt tiotal personer skadades, varav en livshotande.

Hamasrörelsens militära gren Izz al-Din al-Qassam tog på sig dådet, som var ägnat att underminera israeliska regeringens motiv för den militära offensiven: att "hårda bandage" skulle ge Israel frid från terror.

Israeliska styrkor drog sig tillbaka på kvällen

Israeliska styrkor drog sig på onsdagskvällen tillbaka från tre palestinska byar på Västbanken efter fullgjort uppdrag, uppgav det israeliska försvarsdepartementet. Det rör sig om byarna Kabatiyeh och Yatta i norr och Al-Samoha i söder.

  - De efterspanade palestinierna har gripits och deras fabriker för tillverkning av sprängämnen och vapen har upptäckts, hette det i uttalandet från försvarsdepartementet.

Fredrik Rundkvist, Caroline Olsson, TT

Publicerad:
Publicerad: