Bin Ladin kan vara vid liv

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny videofilm sägs vara inspelad i mars

En tidigare okänd videofilm med Usama bin Ladin har dykt upp i Storbritannien. Enligt tidningen Sunday Times, som har sett filmen, innehåller den en sekvens som påstås vara inspelad för mindre än två månader sedan.

Foto: REUTERS

Filmen har nått Storbritannien genom en islamisk nyhetsbyrå i Birmingham, som säger sig ha fått den av en underrättelsekälla i Pakistan. Den sändes till Storbritannien via en krypterad cd-rom.

Usama bin Ladin, ledare för nätverket al-Qaida som anklagas för att ligga bakom terrordåden i USA i september, framträder i flera avsnitt av filmen. Den färskaste inspelningen ser ut att vara gjord en vårdag.

Sunday Times skriver att hans anförande där inte präglas av samma övertygelse som i tidigare offentliggjorda filmer, men han diskuterar martyrskap och heligt krig med meningsfränder.

Inga andra bevis för att bin Ladin är vid liv

Om det stämmer att filmen spelats in under våren har han överlevt de räder efter misstänkta terrorister som amerikanska elitstyrkor under vintern och våren gjorde i Tora Bora-bergen i Afghanistan.

Några bevis för att Usama bin Ladin ännu lever finns annars inte. Det har sagts att amerikaner och britter i dag letar efter eventuella kvarlevor efter honom under sina operationer i östra Afghanistan, detta eftersom det har blivit ett politiskt problem för USA:s regering att man inte kan uppvisa handfasta bevis på att bin Ladin och hans anhängare oskadliggjorts.

Intervju

Filmens inledning kan också vara av intresse för de säkerhetstjänster som jagar al-Qaida. I inledningen visas en intervju med bin Ladin som gjordes av den arabiska tv-kanalen al-Jazira i oktober. Den arabiska kanalen avstod från att sända intervjun.

Usama bin Ladin säger där att han och hans anhängares krig inte bara riktar sig mot USA och Storbritannien, utan mot alla länder som ställer sig på deras sida. Som huvudmotståndare utpekar han judarna.

TT-AFP

Publicerad: