Lundby-Wedin: ”Utred turerna kring Juholt”

Av: Lisa Röstlund, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:

Försökte Håkan Juholt ta bort a-kassehöjningen ur S-budgeten?

Meningarna inom Socialdemokraterna går isär.

Nu kräver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin en grundlig utredning för att ta reda på vad som hänt.

Som Aftonbladet i oktober kunde avslöja beslöt Håkan Juholt att skuggbudgeten skulle ändras – bara en halvtimme innan den skulle presenteras.

Uppgifter: dokument som bevisar

Ett par månader senare skrev Dagens Industri om samma händelse. När tidningen konfronterade Juholt med uppgifterna förnekade han det hela och skyllde på interna maktstrider.

Enligt uppgift till Aftonbladet blev flera partikamrater mycket upprörda när han la över ansvaret på andra. Någon ska då ha mejlat den första versionen av budgetmotionen till medlemmar av partiets högsta ledning, det verkställande utskottet, VU.

I dag skriver även Dagens Industri att det förekommer dokument som nu spridits inom partiets högsta ledning och som påstås bevisa att Juholt och partiets ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich medvetet tog bort a-kassehöjningen.

Lundby-Wedin: "Red ut vad som hänt"

Wanja Lundby-Wedin, som sitter som ledamot i VU, uppger att hon inte själv har sett några dokument. Men nu vill hon att frågan utreds ordentligt:

– Det finns uppenbarligen två versioner av hur man hanterade budgetmotionen och det är därför viktigt att vi på nästa VU-sammanträde reder ut vad som faktiskt har hänt, hälsar hon via sin presstalesman Johan Hall.

Stefan Löfven, ordförande för IF Metall och ledamot i VU, säger sig inte heller känna till några dokument.

– Jag vet inte vilka dokument det syftas till. Jag vet inte om det är mejl eller om det är andra typer av dokument det handlar om, jag har inte sett några sådana dokument. Det är märkligt att man som journalist kan hänvisa till sådana dokument, men att jag som sitter i VU inte sett några, säger han till Aftonbladet.

Löfven: "Visa dokumenten"

Stefan Lövfen uppmanar nu den eller dem som har eventuella dokument att gå ut med dem internt inom partiet.

– Finns det sådana dokument förväntar jag mig att vi får se dem. Är det någon som har något att visa – visa det internt då, för dem som ska se dem. Det här är en diskussion vi ska föra internt. Däremot har han insyn i de två versionerna av vad som hänt.

– Jag har självklart tagit del av de två versionerna, muntligt, om hur det har gått till. Den ena: att partiledningen försökte ta bort höjningen av a-kassan ur budgetmotionen. Den andra: att partiledningen säger att man inte gjort det. Jag väljer att tro på partiledningen.

Juholt kommenterar inte

Stefan Lövfen anser att denna ytterligare omgång av budgetdiskussionen i media, skadar partiet ytterligare.

– Vi i partiet måste komma till ett läge där vi pratat politik. Och det gäller att skapa hundra procent tillit inom partiet. Den här typen av diskussioner, där man insinuerar att vissa dokument ska finnas – det är klart att det inte är bra.

– Det här handlar om att folk tror att vi har 80-procentig a-kassa. Det har vi inte. Bland våra medlemmar har vi i snitt 55 procents ersättning. Det är det diskussionen måste handla om, säger Stefan Löfven.

Själv vill partiledaren inte uttala sig.

– Håkan Juholt har i nuläget inga kommentarer kring de där påståendena, säger hans presskontakt Mikael Sundesten.

Publicerad: