Cyklisterna kan straffas

Av: Anders Johansson

Publicerad:

Anmälde Isaksson – men de riskerar själva att fällas

En bröt höftbenet Patrik Isaksson var på väg hem från en golftävling i Täby utanför Stockholm då han krockade med cyklisterna. En fick en spricka i skuldran, och den andra bröt höftbenet.
Foto: Per-Olof Sännås
En bröt höftbenet Patrik Isaksson var på väg hem från en golftävling i Täby utanför Stockholm då han krockade med cyklisterna. En fick en spricka i skuldran, och den andra bröt höftbenet.

Cyklisterna som har anmält ­artisten Patrik Isaksson kan själva komma att straffas.

De har uppgett att de körde på rad mycket nära varandra när olyckan skedde.

– Även cyklister har skyldighet att anpassa avståndet till framförvarande fordon, säger Claes Lundström på trafikpolisen i Roslagen.

Artisten Patrik Isaksson, 39, är anmäld för vårdslöshet i trafik ­sedan han i tisdags kväll kolliderat med en grupp cyklister på slingriga Skålhamravägen mellan Vallentuna och Täby.

Han uppger att han körde på rätt sida, att cyklisterna körde ihop med varandra i kurvan och sedan in i sidan på hans bil.

Kan inte bevisa vårdslöshet

Cyklisterna menar å sin sida att han körde på deras sida av vägen.

Ingen av de inblandade har ­hunnit förhöras ordentligt och ­någon platsundersökning är ­heller inte gjord.

Men utifrån polisens så kallade trafikmålsanteckning, där olyckans huvuddrag beskrivs, går det inte att hävda att Patrik Isaksson har kört vårdslöst, anser Claes Lundström på trafikpolisen i Roslagen som handlägger ärendet.

– Rent juridiskt, att styrka en vårdslöshet kommer att bli otroligt svårt i det här ärendet. Om det inte finns några utomstående vittnen som talar om att bilisten har kommit på bredsladd i 150 kilo­meter i timman eller något sådant, och några sådana finns inte i nuläget.

”Definitivt regelbrott”

Enligt Trafikförordningen måste även cyklister hålla avstånd till framförvarande fordon, så att man ska hinna stanna vid alla upptänkliga situationer.

– De uppger att de cyklar på rulle som det kallas, då ligger de mer eller mindre klistrade vid varandra. Och det stämmer definitivt inte överens med bestämmelserna i trafikförordningen, säger Lundström.

– Rent hypotetiskt skulle det kunna bli så att två av cyklisterna kan anses skyldiga till att inte ha anpassat avståndet och i så fall skulle det bli böter på 2 000 ­kronor.

Publicerad: