”Vi maler om köttfärsen”

avRichard Aschberg

Anställda på Ica Kvantum avslöjar nytt fusk: Gammalt kött blandas ut med nytt

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Gammalt kött blir nytt Aftonbladets Richard Aschberg träffar en anställd på Ica Kvantum i Kungens kurva utanför Stockholm. Hon berättar att matsnusket på affären omfattar mer än det ostfusk Aftonbladet kunde avslöja i går.

Nu anklagas Ica Kvantum i Kungens kurva för nytt matsnusk.

Två anställda berättar för Aftonbladet att det ­fuskas även med köttfärsen.

– Kött som går ut mals ner till köttfärs. Man ­blandar in det med annan färs så det inte ska ­märkas, ­säger Moa.

I går kunde Aftonbladet berätta om fusket med ­ostar och datummärkningen – ­något både butiken och Icas ledning beklagar.

En ost som märktes som nypackad var i själva verket packad fyra veckor tidigare.

I dag kan vi avslöja berättelser från två butiksbiträden om köttfusk – något som förnekas av butikens vd Carl-Johan Ståhle.

De två butiksbiträdena känner inte varandra och har oberoende av varandra varit i kontakt med Aftonbladet.

Vi kan kalla dem Anna och Moa.

Allt benfritt mals

Anna var med i gårdagens Aftonbladet och uppger att hon varit med flera gånger då kött som har gått ut har malts ner till färs.

– Om det fortfarande är fräscht så slänger man ner det i kvarnen. Det kan vara karré, entrecote eller vad som helst.

Moa berättar hur det ­börjar tidigt på morgnarna innan butiken har öppnat:

– Man går igenom diskarna och kontrollerar vad som gick ut i går och vad som går ut i dag och vad som ser ­dåligt ut.

Hon fortsätter:

– Det som är benfritt och går att mala ner, det maler man ner till köttfärs.

Moa uppger att det malda köttet som är utgånget blandas upp med annan nymald färs.

– Vissa av de här paketen får väldigt tråkig färg och det reagerade jag på, de blir lite grönaktiga.

”Både grönt och grått”

Moa berättar hur hon i början frågade en annan i butiken om de verkligen skulle skicka ner det där köttet i kvarnen.

– Ja, det är ingen fara fick jag till svar, säger hon och tillägger:

– Jag har reagerat på det här för jag skulle inte vilja köpa kött som är grått och grönt.

Enligt både Anna och Moa blandas också nötfärs ut med andra köttsorter ­ibland.

– Det som hamnar i plastlådan nedanför, sånt som skärs bort och så, det körs i kvarnen och märks upp som nötfärs, säger Anna.

– Det kan vara väldigt blandat ibland, säger Moa.

Ska kunna spåras

Efter larmet om galna ­kosjukan infördes EU-­regler om speciella referensnummer på köttförpackningarna.

Tanken med det är att man i princip ska kunna spåra vilket djur köttet i paket kommer ifrån om det skulle hända någonting.

– Men det här fuskas det med. Man kanske först packar entrecote och sen ska man göra tio paket köttfärs, då ­orkar man inte gå in och ändra referensnumret igen.

– När jag lärde mig det här och frågade om man verkligen skulle göra så fick jag svaret att det inte var så noga med det där.

Vd:n för Ica Kvantum i Kungens kurva, Carl-Johan Ståhle, tillbakavisar uppgifterna om fusk med köttfärsen.

– Jag har haft möte med ­mina ansvariga där nere och de betygar att de inte gör som du beskriver.

– Jag måste lita på mina anställda, säger han.

”Det begås alltid fel”

Det har du inte kunnat ­göra, det har visat sig ­tidigare. Du kan inte lita på dina anställda såvida du ­inte själv har varit med om det här eller känt till det med osten?

– Nej, jag har inte känt till det.

Nej, men det visar ju att du inte kan lita på dina ­anställda i sådana fall?

– Överallt där det är människor inblandade begås det fel. Så fort vi får reda på något fel så försöker vi omedelbart rätta till det.

När det gäller det påstådda fusket med referensnummer, säger Ståhle:

– Det måste jag kolla med dem som håller på med det. Självklart måste vi följa ­bestämmelserna.

Miljötillsynsavdelningen i Huddinge kommun kontaktade i går ansvariga på Ica Kvantum i Kungens kurva och för att få reda på vad de ska göra åt de felmärkta ostarna.

Ska inspekteras

– Ja precis, vad som har hänt, vad de ska göra och hur de arbetar vidare med det här, säger livsmedelsinspektör Shahram Shahmardian.

Han tillägger:

– Jag har planerat att jag ska inspektera dem ganska snart.

I december 2007 briserade en köttfärsskandal då SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade systematiskt fusk på en Ica-butik utanför Stockholm.

I butiken hade man malt om gammal köttfärs på samma sätt som de anställda nu berättar om på Ica Kvantum i Kungens ­kurva.

Två chefer dömdes då till dags­böter för brott mot livsmedelslagen och ­företaget fick böta 100 000 kronor.