USA placerar stridsflyg i Förenade arabemiraten

Publicerad:

NYHETER

USA har utplacerat stridsflygplan av typen F-22 i Förenade arabemiraten samtidigt som spänningarna ökar mellan Iran och dess proamerikanska grannar.

En uppsatt källa, som krävde att få vara anonym, ville inte säga hur många stridsflygplan som skickats till den amerikanska flygbasen al-Dhafra i emiraten.

En taleskvinna för flygvapnet bekräftade att ett antal F-22 Raptors, det mest avancerade stridsflygplanet i den amerikanska flygvapnet, kommer att utplaceras i regionen.

– USA:s flygvapen har installerat F-22S i sydvästra Asien. En sådan utplacering stärker militära relationer och främjar suverän och regional säkerhet, förbättrar kombinerade taktiska flygoperationer och förbättrar samverkan mellan styrkor, utrustning och rutiner, sade major Mary Danner-Jones.

Pentagontalesmannen, kapten John Kirby, sade att det rör sig om en "mycket vanlig utplacering" i enlighet med justeringen av amerikanska styrkor i regionen efter tillbakadragandet av trupperna från Irak.

Konflikt om tre öar

Den territoriella konflikten mellan Iran och Förenade arabemiraten flammade nyligen upp och gäller tre öar i Persiska viken där USA har tagit ställning för Abu Dhabi.

Konflikten kring öarna ska ses mot bakgrund av spänningarna kring Irans atomprogram, vilket USA, Europa och Israel fruktar är ett hemligt kärnvapenprogram.

Flera arabstater i Persiska viken har förhandlat fram vapenavtal med Washington i avsikt att bygga missilförsvar.

I december tillkännagav USA vapenförsäljning, värd 3,5 miljarder dollar, till Förenade arabemiraten.

TT

Publicerad: