Mejla

Wolfgang Hansson

Syriska upproret övergår i inbördeskrig

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nu vänder till och med arabledarna diktatorn ryggen

Syriska militärer som har hoppat av de regimtrogna styrkorna.
Foto: reuters
Syriska militärer som har hoppat av de regimtrogna styrkorna.

När oppositionella syriska soldater i går attackerade en militärförläggning i huvudstaden Damaskus tog de konflikten till en ny nivå.

Det handlar inte längre bara om ett folkuppror.

Nu är det inbördeskrig.

al-Assad, president i Syrien.

Visserligen är det inte första gången som soldater från Free Syrian Army går till attack mot regimens trupper. Men aktionen mot säkerhetsstyrkornas förläggning i en förort till Damaskus är den överlägset mest vågade hittills.

Den visar att oppositonens både har förmågan och viljan att slå till mot regimens hjärta. En alarmerande signal både för diktator Bashar al-Assad och för omvärlden.

20 000 desertörer

Dagarna då upproret enbart bestod av att människor gick ut på gatorna för att demonstrera bara för att mötas av regimens kulor, är förbi. Nu skjuter regimens motståndare tillbaka.

Fler och fler syriska soldater deserterar från armén. Siffrorna är osäkra men oppositionen pratar i storleken 20 000. Många av dem ansluter sig istället till Fria syriska armén.

Än så länge verkar få officerare ha anslutit sig. Mest handlar det om vanliga unga värnpliktiga. Men den växande skaran av desertörer är ett tydligt bevis på hur pressad al-Assad är.

Trycket kommer nu från alla håll.

Bashar al-Assads gamla kompisar i de arabiska grannländerna är på god väg att överge honom. Som förste arabiske statschef uppmanar Jordaniens Kung Abdullah sin syriske kollega att avgå.

Fredsplan

– Ett regimskifte är oundvikligt, säger kungen.

Ovanpå det har Arabförbundet redan beslutat att stänga av Syrien från organisationen om inte landets armé upphör med att skjuta på sitt eget folk. Syrien har fått tre dagar på sig att bevisa att man genomför den fredsplan som man enades med Arabförbundet i början av månaden om att implementera.

Enligt den måste Syrien även släppa in utländska observatörer och journalister. Något regimen hittills stenhårt vägrat. Om inte Syrien lyder hotar ekonomiska sanktioner.

Att Arabförbundet på det här sättet vänder sig mot en egen och så tongivande medlemsstat som Syrien är mycket ovanligt. Plötsligt verkar araberna själva mer handlingsvilliga är ett FN förlamat av ryska och kinesiska hot om veto mot allt som liknar ett ingripande mot Syrien.

Blodig

Det ska ses i ljuset av att sunnimuslimskt dominerande länder som Jordanien och Saudiarabien gärna vill passa på att få till en regimförändring i Damaskus. Nya makthavare som inte är så vänligt inställda och så beroende av det shiamuslimska Iran.

al-Assad och nästan hela maktapparaten runt honom domineras av alawiterna, en religiös minoritet som har mycket gemensamt med shia-islam. Majoriteten av syrierna är sunnimuslimer. Här finns med andra ord grogrunden för en blodig uppgörelse mellan de båda grupperna. Är man pessimistiskt lagd kan mycket väl dra paralleller till den etniska konflikten i det forna Jugoslavien eller det långvariga inbördeskriget i Libanon.

Bashar al-Assad blir alltmer isolerad. Om han faller är det långtifrån säkert att det blir en oblodig historia.

Publicerad: