Nyheter

Vad ångrar människor mest på dödsbädden?

Av: 

Henrik Lundgren

NYHETER

Vad ångrar människor mest på dödsbädden?
Skulle haft mer sex? Rest mer? Blivit kändis?
– Nej, de flesta önskar att de hade haft modet att leva sitt eget liv, och inte anpassa det efter vad andra tycker, säger sjuksystern Bronnie Ware.

I många år jobbade australienska sjuksystern Bronnie Ware på ett hem där människor lades in under sina sista veckor i livet.

Inte uppfyllt sina drömmar

Hon pratade med sina patienter, och samlade in vad de ångrade mest med sina liv. Nu har deras samtal blivit till en bok, ”The Top Five Regrets of the Dying”.
– Det vanligaste var att de inte hade uppfyllt sina drömmar. De hade lyssnat på andra människor genom hela sitt liv och inte gjort vad de själva ville. De flesta människor hade inte uppfyllt ens hälften av sina drömmar, säger Ware till The Guardian.

Skrev populär blogg

Från början lade hon ut samtalen på en blogg, men den blev så populär att hon i stället skrev en bok. Hon säger att på dödsbädden ser patienterna sina liv ur en annan vinkel och att hon hoppas att människor nu kan lära sig av det.
För de manliga patienterna var det ständigt samma sak som återkom.
– De önskade att de inte hade jobbat så mycket. De fick inte se sina barn växa upp och fick inte tillbringa så mycket tid som de önskat med sina fruar, säger Ware.

Rädda för förändring

Den mest överraskande, enligt Ware, var att så många människor önskat att de tillåtit sig att vara gladare.
– Många förstod inte förrän på slutet att känna glädje är ett val man kan göra. I stället satt de fast i gamla hjulspår. De var rädda för förändring, fastän de ändå visste att de längtade efter att få skratta på riktigt och bara ha riktigt roligt.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: