Reinfeldt vill titta på högre pensionsålder

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se över möjligheterna att jobba längre i livet.

Hans idéer är en pensionsålder vid 75 och studielån senare i livet.

– Det finns ett måste i den meningen att pensionssystem inte är trolleri, säger Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Denna vecka kommer statsministern att diskutera livet efter 65 tillsammans med ledarna för de nordiska och baltiska länderna samt Storbritannien.

Byta karriär

I en intervju med Dagens Nyheter påpekar statsministern att den ökade livslängden i kombination med en förändrad världsekonomi gör att ekvationen med bland annat pensionssystemen kanske inte går ihop.

I intervjun ger han exempel på ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder, med vidareutbildning och karriärbyte om det första yrket blir för tungt.

– Arbetsgivare upplever ibland att det är dyrare att anställa äldre arbetskraft, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

– Frågan är om en arbetsgivare kan möta en 55-åring med ett annat perspektiv om 55-åringen säger att "nu tänker jag jobba i 20 år till".

Trolleri

I dag upphör möjligheten att få studielån efter 54 års ålder, det vill statsministern se över.

På frågan om det kommer att vara valfritt att jobba efter 65 år svarar Reinfeldt att det finns ett måste i och med att pensionssystemet "inte är trolleri".

– Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är.

Publisert: