Återvände till politiken – tack vare Stefan Löfven

Andersson och Lennartsson hyllar partiledaren

Förra statssekreterare Magdalena Andersson återvänder till politiken och får en nyckelroll som ny ekonomiskpolitisk talesperson i Stefan Löfvens lag.
Förra statssekreterare Magdalena Andersson återvänder till politiken och får en nyckelroll som ny ekonomiskpolitisk talesperson i Stefan Löfvens lag.

Stefan Lövfen lyckades rekrytera kompisarna Magdalena Andersson och Emma Lennartsson till sitt nya lag.

Och det var hans personliga egenskaper som fick dem att återvända till politiken.

– Jag tror att han blir en fantastisk partiledare och statsminister, säger Magdalena Andersson, ny ekonomiskpolitisk talesperson.

Emma Lennartsson, ny gruppsekreterare, och Magdalena Andersson, ny ekonomiskpolitisk talesperson.
Emma Lennartsson, ny gruppsekreterare, och Magdalena Andersson, ny ekonomiskpolitisk talesperson.

På ett extra gruppmöte i riksdagen röstade S-toppen i dag igenom vilka som ska ingå i Stefan Löfvens innersta krets. Till skillnad från sin företrädare Håkan Juholt lyckades den nya S-ledaren locka ett par tidigare erfarna medarbetare till sin stab.

Vid en presskonferens efteråt hyllade Löfven framför allt den gamla statsekreteraren Magdalena Andersson, som fram till nu varit överdirektör på Skatteverket. Nu ersätter hon Tommy Waidelich som ekonomiskpolitisk talesperson och blir den som får ta matchen mot finansminister Anders Borg (M).

– Hon har en gedigen meritförteckning, jag är väldigt glad att jag lyckats rekrytera henne, säger Löfven.

Lennartsson ny gruppsekreterare

Dessutom presenterades Emma Lennartsson, som han rekryterat från fackförbundet Kommunal, som ny gruppsekreterare och Löfvens stabschef. Hon får samma roll som Stefan Stern hade under Mona Sahlin.

De båda nyrekryteringarna hyllade Stefan Löfven.

– Han har en fantastisk erfarenhet från att leda en stor organisation. Han har verkat i ett globalt sammanhang och har verkligen en förståelse för de utmaningar Sverige står inför. Jag tror han blir en fantastisk partiledare och statsminister, säger Magdalena Andersson.

Löfven fick henne att säga ja

Emma Lennartsson hymlade inte med att det var Stefan Löfven som person som fick henne att säga ja till den nya rollen.

– Det handlar om partiets nystart och väldigt mycket Stefan som person. Jag tror han skulle vara en väldigt bra statsminister om han fick väljarnas förtroende. Där vill jag vara med och hjälpa till, säger hon.

Tar inte debatterna

Eftersom Magdalena Andersson, precis som Löfven, saknar riksdagsplats kommer hon inte att kunna debattera mot Anders Borg i kammaren. Det kommer i stället Fredrik Olovsson, ny talesperson i finansutskottet, att få göra. Det ser inte Andersson som något problem, hon menar att hon kommer att kunna göra allt som en ekonomiskpolitisk talesperson ska göra, förutom att ta debatterna.

– Fredrik kommer att göra det jättebra, säger hon.

Moberg ut – Damberg in

Carina Moberg petas som gruppledare till förmån för Mikael Damberg. Han lämnar nu skolfrågorna och kommer istället leda riksdagsgruppens arbete – och föra partiledarens talan i riksdagsdebatterna.

– Jag ser fram emot att ta debatterna, de är ett tillfälle där man kan lyfta blicken och diskutera vad Sverige står inför för utmaningar och människors problem. Det är det som jag vill att debatterna ska handla om, säger han.

Publisert: