Han lurade döden

avJosefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

Gustaf skållades svårt av kalkugn – kollegan dog

1 av 3 | Foto: Tor Johnsson
stöttas av flickvännen Gustaf Seppelin Solli, 19, överlevde mirakulöst kalkugnsolyckan på Nordkalk i Luleå – med 55-procentiga brännskador.

Åtta fingrar är borta och ögonlocken är uppbyggda av hud från axlarna.

Med 55-procentiga brännskador överlevde Gustaf Seppelin Solli, 19, mirakulöst kalkugns­olyckan på Nordkalk i Luleå.

– Nu ser läkarna äntligen framsteg, säger han till tidningen Arbetarskydd.

Han minns olyckan i detalj.

Gustaf Seppelin Solli, 19, skulle egentligen äta ­middag med sin flickvän Pernilla den där tisdagskvällen i november förra året. Men på eftermiddagen ringde hans arbetsledare på entreprenadföretaget ­Empower.

Nordkalk i Luleå hade problem med en kalkugn. Gustaf skyndade dit.

Genom ett uppskuret hål i ugnen kunde han se den glödande massan. En stor kalkklump hade fastnat. Gustaf och hans kollega ­Johan Löfroth, 23, försökte ta bort den genom att hacka och spruta vatten genom ett kopparrör.

– Det är klart att vi var skeptiska. Men vi lydde order och ville inte säga emot de äldre som jobbat där länge. Fast du vet ju vad som händer om man kastar vatten på en kamin …

Fyra timmar senare, vid 23-tiden, hördes ett öron­bedövande dån. Hjälmarna flög av och Gustaf drog upp tröjan över ansiktet.

Åtta fingrar är borta

Ut ur ugnen sprutade skållhet ånga och frätande kalk.

Han minns inte så ­mycket mer.

– Jag hann inte tänka så mycket, men det kom väl en hel radda svordomar innan allt blev svart, säger han.

Sex veckor senare vaknade Gustaf Seppelin Solli upp på sjukhuset. Nu, snart fyra månader senare, har han fått komma hem till ­lägenheten utanför Luleå där han bor med sin flickvän.

Gustaf Seppelin Solli har 55-procentiga brännskador. Åtta fingrar är borta. Ögonlocken är uppbyggda av hud från axlarna. Han har svårt att gå och ­synen är inte helt återställd.

Kollegan, 23-årige Johan Löfroth, vårdades i salen bredvid Gustaf. Han dog i mitten av december.

– Han hade ­svåra invärtes skador. Det är klart att jag tänker att det kunde ha varit jag – det är oundvikligt, säger Gustaf.

Vill tillbaka

Ytterligare fem personer skadades i olyckan. Tidningen Arbetarskydd har granskat ­händelseförloppet och kommer under det ­närmaste året att följa ­Gustafs kamp efter olyckan.

– Just nu handlar mitt liv framför allt om rehabilitering. Jag vill komma till­baka, göra comeback. Men det ska också bli intressant att se vem som bär ansvar för olyckan. Entreprenören eller Nordkalk? Både ­Arbetsmiljöverket och ­polisen utreder det just nu, ­säger Gustaf.

Du verkar inte ­ särskilt arg eller ledsen?

– Jo, det är klart att jag är förbannad. Men det finns ju ändå inget jag kan göra åt ­saken. I alla fall inte på ­laglig väg. Jag vill bara att allt ska bli som vanligt igen, ­säger han.

Publicerad: