Beväpnad man skjuten av polis i södra Stockholm

avEbba Thornéus, Erik Melin, Johanna Rapp, John Granlund, Richard Aschberg

1 av 6

Mannen gick runt i Svedmyra i södra Stockholm med ett pistolliknande föremål – och ska ha hotat de poliser som kallades till platsen.

– Då sköt vi verkanseld, säger Mats Eriksson, talesperson för polisen i Stockholm.

Enligt Aftonbladets uppgifter träffades mannen i kinden – och nu utreds han för mordförsök på en eller flera poliser.

Larmet om händelsen kom vid lunchtid på onsdagen.

Vittnen hade då sett en man med vad de uppfattade var en pistol i handen. Enligt polisen gick det inte att avgöra om det är ett riktigt vapen och skickade därför dit flera patruller för att försöka lokalisera mannen.

– En man gick omkring med ett vapenliknande föremål och riktade det mot personer. Han har varit synlig och haft ett vapen med sig, säger Mats Eriksson på polisen.

Mannen ska ha rört sig både utomhus och i en fastighet. Han ska ha blivit skjuten vid gaveln till fastigheten och i snön finns det blodspår.

Sköts av polis

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen ha blivit hotfull mot en eller flera poliser som anlände till platsen – som därefter sköt honom.

– Den här mannen har riktat vapen, ett pistolliknande föremål, mot polisen. Då sköt vi verkanseld, säger Mats Eriksson.

Enligt vittnen i området hördes flera skott.

– Jag hörde skottlossning och att någon skrek ’polis, upp med händerna’. Det var inte bara ett varningsskott, säger en närboende.

En annan person kommer med ett liknande vittnesmål:

– Jag hörde en massa skott. Sedan såg jag hur en man togs in i en ambulans.

”Poliser från alla håll”

Vittnet Hanna uppger att hon hörde minst sex skott.

– Jag stod i köket när jag såg hur poliser kom springandes på baksidan upp i skogen mot gaveln på huset. Jag uppfattade det som att de stod där jättelänge. Sedan hörde jag hur de skrek "polis, stanna" sedan hörde jag skott.

– Då sprang jag till vardagsrummet och såg hur det kom poliser från alla håll. Jag såg två poliser med hjälm och någon som kom ut med sån där kravallsköld

Mannen har förts till sjukhus. Skadeläget är i nuläget okänt men enligt Aftonbladets uppgifter har man träffats i kinden.

Den skjutne mannen utreds nu av polis under rubriceringen grovt olaga hot.

På onsdagseftermiddagen arbetar polisens tekniker arbetar vid platsen och en polishund markerar på marken. Under kvällen kommer man att släppa upp avspärrningarna som vid 16-tiden sträcker sig längs baksidan och lägenhetshusen som ligger vid återvändsgatan.

Polisens råd: Så här ska du göra om du hör skottlossning 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Brott