Löfven vill satsa en miljard på klimatinnovationer

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Löfven, partiledare i Socialdemokraterna, pratade om klimatinnovationer på sin pressträff i Almedalen.
Foto: Urban Andersson
Stefan Löfven, partiledare i Socialdemokraterna, pratade om klimatinnovationer på sin pressträff i Almedalen.

Socialdemokraterna vill satsa en miljard på nya innovationer inom klimatområdet.

Enligt Stefan Löfven, som talar i Almedalen i kväll, är utspelet en del av partiets jobbpolitik.

– Det kan ge jobb inom miljöteknik men också i tjänstesektorn, säger S-ledaren.

I måndags avslöjade Aftonbladet att det finns ett stort tryck bland kommunalråden inom Socialdemokraterna att Stefan Löfven ska prata mer om miljöfrågan, utöver fokuset på jobb och utbildning. Något som också välkomnades av MP.

Och i dag fick kommunalråden sin önskan uppfylld.

På en pressträff inför sitt tal i Almedalen i eftermiddag presenterade Stefan Löfven en klimatsatsning med namnet "Hållbar frihet" som kommer att finnas med i partiets höstbudget.

Kan sökas av företag och kommuner

Satsningen, som handlar om en miljard kronor på fyra år, ska ta sikte på utveckling av nya innovationer på klimatområdet. Stödet ska kunna sökas av företag eller kommuner som vill ställa om i mer miljövänlig riktning. Till exempel om en kommun vill förändra sin kollektivtrafik.

Finansiera upp till halva kostnaden

De som får stödet ska sedan få möjlighet att prova klimatinnovationer i verkligheten. Staten ska enligt förslaget kunna finansiera upp till halva kostnaden av ett projekt, den andra halvan får täckas av privata företag, kommuner eller andra aktörer.

– När Sverige går före skapar vi nya möjligheter till nya affärer och produkter som kan sättas i sjön i Sverige för att sedan exporteras, sade Löfven på pressträffen.

Vilken typ av jobb kan det här ge?

– Det kan vara industrijobb i meningen att vi tar fram nya produkter men också inom service- och tjänstesidan där vi tar fram tjänster för klimatomställning. När vi lägger oss längst fram och utvecklar ny teknik, nya varor och tjänster ger det jobb för det kommer att efterfrågas av världen.

Enligt Löfven kan det handla om alla typer av jobb då utvecklingsmöjligheterna är stora. Det kan vara arbeten inom industrin för ny produktion men tekniker, ingenjörer och också olika tjänster i servicesektorn.

Jobbskapande

Enligt S är utspelet både klimatsmart och jobbskapande. Partiets nya slogan blir "hållbar frihet.

Går du vidare på Göran Perssons gröna folkhem nu?

– Det här är i alla fall en väldigt tydlig markering om att vi kommer att ha en grön profil i S framöver.

– Det är en mycket allvarlig situation vi har i världen och därmed också för Sverige. Om inte vi klarar av att göra klimatomställningen lämnar vi över något till våra barn och barnbarn som vi inte vill lämna över.

Men det var inte den enda nyheten som Löfven kommer att ta upp sitt tal i kväll. Han presenterade också en satsning på exportfrämjande - på 100 miljoner kronor.

M: Vi är redan igång

Enligt Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra är regeringen redan i gång med satsningar inom de områden som Socialdemokraterna nu trycker på.
– Klimatinnovation är ett viktigt område. Vi har redan aviserat en ordentlig proposition i sådana frågor till hösten. Exakt vad det står i den får vi återkomma till i höst, säger hon.

”Slående brist på besked”

Hon menar att Stefan Löfven dock inte gett väljarna de besked de förtjänar i ett antal frågor.
– Den här veckan har framför allt visat att Socialdemokraterna har en slående brist på besked i de viktigaste frågorna. Hur de ska regera, med vem och till vilken kostnad för väljare och företag. Han föreslår fortfarande 20 miljarder per år i ökade skatter och utgifter, säger Kinberg Batra.

Publicerad: