Nyheter

”Det gick helt okej”

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

SD-Åkesson första partiledare ut på scenen i Almedalen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inledde Almedalen med ett tal om Europa, omvärlden – och invandringen.

Efteråt var han nöjd med sin insats.

– Det gick helt okej. Det var roligt, säger han.

Till tonerna av olika svenska klassiker som "Stockholm i mitt hjärta", "Ta mig till havet" och partiets egen sång om blåsippan laddade Sverigedemokraterna upp för partiledaren Jimmie Åkessons tal. I fjol hade partiet veckans sista dag - nu inledde man.

Och det blev ett tal där sakfrågorna fick stå åt sidan för visionerna.

En mycket stor del av talet ägnade SD-ledaren åt invandringsfrågan, där han tycker att alla andra partier har fel och agerar fel. Vilket han gjorde tydligt genom att rabbla upp alla andra partiledares namn och kritisera dem.

"Vill förklara varför jag tjatar”

Efteråt menade han att det för hans del handlade om att ta chansen att sätta in partiets invandringspolitik i ett större sammanhang.

– Jag vill förklara varför jag tjatar om den här frågan, vilket många kan uppleva att jag gör. Vi tjatar väldigt ofta om invandring. Det är inte för att vi tycker att det är så jäkla roligt, utan för att det är en viktig fråga i det här stora sammanhanget med ett samhälle som vi ser håller på att splittras.

”En härlig känsla”

I publiken, som var betydligt större än när han talade i fjol på veckans sista dag, märktes en stor del av partiets riksdagsledamöter och en rad anställda på partikansliet.

Bakom Jimmie Åkesson hängde en banderoll med orden "Ingen ska lämnas utanför".

Partiledaren inledde med att hälsa alla välkomna och att konstatera att han hade haft svårt att tro att SD skulle få en egen dag i Almedalen för tio år sedan.

– Tro mig, det är en härlig känsla att stå här, sa han.

Därefter övergick han till att tala om oron i omvärlden.

– Krisen i framförallt Sydeuropa ger fortfarande anledning till oro, dels för att vi, såklart, på kort sikt påverkas negativt av ekonomiska kriser i vår omvärld, dels för att de långsiktiga konsekvenserna ser ut att riskera att bli ett ännu starkare EU, på bekostnad av nationell suveränitet.

Efteråt svepte han också över både Egypten och Syrien.

Pratade kriminalpolitik

Efter sitt internationella avsnitt övergick SD-ledaren till inrikespolitik. Och han började med kriminalpolitiken.

– Förra året här i Almedalen lanserade jag ambitionen att Sverigedemokraternas kriminalpolitik ska vara lika känd för väljarna som vår invandringspolitik är idag när vi går till val 2014.

Hoppade på Löfven

Sverigedemokraternas partiledare kritiserade i sitt tal sina politiska motståndare.

Han hoppade på S-ledaren Stefan Löfven och krävde politiska besked av honom. Men han svingade också mot regeringen och passade även på att utmana om positionen som den tredje kraften i svensk politik.

Gustav Kasselstrand som är ordförande i ungdomsförbundet SDU har många gånger varit på kollisionskurs med moderpartiet. Men efter Åkessons tal var han nöjd.

– Jag ger det fyra och ett halvt plus. Jag gillade särskilt att han lyfte Europafrågan. Vi sverigedemokrater är europavänliga men EU-kritiska, säger han.

Herrstedt kritiserade media

I fjol talade även SDU-ledaren på Almedalens scen. Men i år valde moderpartiet att i stället ge den uppgiften till SD-Kvinnors ordförande Carina Herrstedt. Hon ägnade en stor del av sitt tal år att kritisera media som hon anser dömer SD på förhand.

I morgon fortsätter Almedalsveckan med tal av Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör som just nu rattar partiet på egen hand eftersom Gustav Fridolin är pappaledig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter