Nyheter

Paret Reinfeldt tar ut skilsmässa

Av: 

Josefin Westin

Ida Gustafsson

NYHETER

Skilsmässan mellan Filippa och Fredrik Reinfeldt är ett faktum.

Statsministern har i dag lämnat in sin skillsmässoansökan.

Fredrik Reinfeldt skickade in sin skilsmässoansökan till Stockholms tingsrätt under onsdagen. 

Markus Friberg, Fredriks Reinfeldts pressekreterare, säger till Aftonbladet:

– Han kommer inte att lämna några ytterligare kommentarer.

Ett uttalande är inte heller att vänta från Filippa Reinfeldt:

– Vi kommenterar inte Filippa Reinfeldts privatliv, säger hennes pressekreterare Gustav Stenlund.

I mars blev det känt att Fredrik och Filippa Reinfeldt separerat. Eftersom paret har barn som är under 16 år har de nu en sex månader lång betänketid innan skilsmässan fullföljs. Om ingen ny ansökan lämnas in till tingsrätten inom ett år förblir paret gifta.

Sålde villan

Paret gifte sig för 20 år sedan och har tre barn i hop.

Deras sista offentliga framträdande tillsammans blev vid förra årets Nobelfest.

Innan deras separationen bekräftades i början av mars florerade rykten om att paret levt isär en tid. Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius bekräftade den 7 mars i år genom ett mejl att paret separerat. Villan i Täby var såld och paret hade i stället köpt ett radhus i samma området där statsministern skulle folkbokföras.

"Självklart att det var vi"

Filippa och Fredrik Reinfeldt möttes som unga nybakade politiker för 20 år sedan. Och som många andra träffades de på jobbet.

Han som då hade startat sin politiska karriär i Täby var känd i hela Stockholm som ny distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i stan. Där satt också två år yngre Filippa som representant.

Första gången de skakade hand var 1990 och det klickade direkt mellan Fredrik Reinfeldt och Filippa Holmberg.

– Det fanns en känsla från första ögonkastet. Den är svår att förklara, har han sagt till tidningen Café.

De blev goda vänner och med tiden utvecklades vänskapen till kärlek.

– En dag var det bara så självklart för båda två att det var vi. Det kändes inte som om, utan mer som när. Det var oundvikligt på något sätt, har Filippa Reinfeldt berättat i Sommar i P1.

Valet förändrade livet

Två år efter första mötet stod junibröllopet i Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Bröllopsresan gick till Turkiet.

Första barnet Gustav föddes 1993 och andra sonen, Erik kom 1995.

Familjen bosatte sig i mexitegelvillan med den stora trädgården i Täby samtidigt som deras politiska karriärer blomstrade.

Fredrik siktade mot riksdagen och Filippa satsade på kommunpolitiken. Parets tredje barn, Ebba föddes 2000.

Efter moderaternas katastrofval 2002 blev Fredrik moderaternas partiledare. Vid nästa riksdagsval, 2006, får partiet tillsammans med de borgerliga partierna riksdagsmajoritet. Bilden på parets segerkyss under valnatten gjorde Filippa känd som statsministerfru. Och valsegern kom att förändra deras liv.

Flyttade från Täby

Som första statsminister med småbarn flyttar familjen in i regeringschefens hus, Sagerska palatset, i Stockholm. Filippa tvingas lämna sin post i Täbys kommunstyrelse och blir istället bli sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Att lämna Täby var inte helt enkelt och Filippa villkorade flytten:

– Jag sa redan från början att om det inte fungerar för barnen, då flyttar vi inte. Men vi gör ett försök. De går kvar i samma skolor och har samma idrottsaktiviteter. Det blir lite längre att åka bara, till fotboll och basket, sade Filippa Reinfeldt till Aftonbladet då.

Flera gånger ställdes villan i Täby mot  det förmöblerade och renoveringsmässiga Sagerska palatset vid de få gånger som paret pratar om sitt privatliv med medier. 

– De kommer alltid helst att vilja bo i Täby, men det är en liten enplansvilla med insyn från alla håll. Det går inte att bo där, sade Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Ahlenius till Aftonbladet vid ett tillfälle.

Pratade om fler barn

Familjelivet syntes vara perfekt och i en intervju med tidningen Yourlife 2010 sade Filippa Reinfeldt att hon inte var säker på att Ebba skulle bli sista barnet.

Och samma år berättade Fredrik Reinfeldt för Aftonbladets Lena Mellin hur han orkar med sitt jobb:

– Jag tror att det är väldigt klokt att lyssna på sin hustru. Jag har väldigt svårt att se hur man skulle uthärda den här typen av jobb om man inte pratar med varandra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter