Nyheter

Färre har förtroende för regeringen

Av: 

Erik Nises

Anette Holmqvist

Alliansen.
Alliansen.

NYHETER

Förtroendet för regeringen sjunker.

Reinfeldt & Co tappade 11 procentenheter på ett år.

Men ingen är förvånad.

I morse presenterade Göteborgs universitet resultatet av årets Förtroendebarometer. Och trenden är negativ för samtliga Sveriges politiker. 

Andelen svenskar som, enligt undersökningen, har mycket eller ganska stort förtroende för regeringen har minskat från 62 procent till 51 på ett år.

Motsvarande nedgång för riksdagen är 9 procent.

Men trots att kurvan är nedåtgående så är siffrorna fortfarande höga.

Valårseffekten

Sören Holmberg, statsvetare och professor emeritus vid Göteborgs universitet säger att förra årets mätningar visade rekordhöga förtroendesiffror för politikerna.

– De har väldigt starka siffror men inte lika starka siffror som rekordåret 2010. Det gäller regeringen, riksdagen och partierna själva, säger han.

Förutom den så kallade "valårseffekten" ser han ingen förklaring till det kraftiga tappet i år. Forskarna har noterat att förtroendet för politiken stiger under valår och därför tror Holmberg att årets siffror är en naturlig tillbakagång efter 2010 som var valår. Men varför förtroendet är högre under valår vet inte forskarna.

”Diskuterar mer”

– Vi vet inte, vi har mätt det här i 25 år men min tolkning är att när politikerna kommer ut i valår och vi diskuterar politik mycket mer så stiger förtroendet för politiska institutioner och politiker i allmänhet, säger Sören Holmberg.

Mätningen visar att förtroendet för andra institutioner i samhället, som banker och storföretag också sjunkit jämfört med förra året.

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter