Nyheter

Anneli dog av svält på Caremas äldreboende

Av: 

Kerstin Danielson

NYHETER

"Det är fruktansvärt"

Anneli Möller, 90, dog av svält på äldreboendet som drivs av Carema i Brålanda.

– Det är fruktansvärt och jag har svårt att förstå att detta kan hända i Sverige 2011, säger svärdottern Anett Galfvensjö.

Anneli Möller var dement. De tre sista åren av sitt liv bodde hon på Solhaga äldreboende i Brålanda, Vänersborgs kommun. Hon åt allt mindre och blev allt tunnare.

Anhöriga såg vad som var på väg att hända, larmade men fick inget gehör. De fick istället höra att den gamla damen var ”liten i maten”.

"Hade räckt med klick smör"

– Kaloribehovet ökar hos den som har en demenssjukdom. Det hade räckt med en klick smör på potatisen och lite grädde i mjölken. Enklare kan det inte bli, säger Anett Galfvensjö.

Familjen hade, under åren, tankar på att anmäla äldreboendet. Anneli Möller avled i våras. När hennes anhöriga läst dödsattesten ville de att hennes kropp skulle obduceras. Dödsorsaken var undernäring, i klartext svält.

– Men vi misstänkte att det fanns någon bakomliggande sjukdom som cancer, säger Anett Galfvensjö.

Vill ha debatt

Det gjorde det inte, Annelia Möller var frisk för övrigt. Nu har familjen anmält vården av Anneli Möller till Socialstyrelsen

– Vi hoppas kunna hjälpa till  så att vi får en ordentlig debatt om äldrevården i Sverige. Ska vi ha vård, som kostar pengar, eller ska vi ha äldreförvaring, säger Anett Galfvensjö.

Granskas

Carema Care vill inte kommentera det aktuella fallet.

– Sekretesslagstiftningen förhindrar oss tyvärr att kommentera det enskilda ärendet. Vi har nu inlett en dialog med de anhöriga i syfte att få patientsekretessen i ärendet hävd. Om de anhöriga ger sitt godkännande kommer vi även att kunna tala om ärendet mer ingående, säger Lena Freiholtz, kvalitetschef på Carema Care i ett pressmeddelande.

Redan för två veckor sedan beslutade branschorganisationen Vårdföretagarna att granska Carema Care. Syftet: att se om företaget brutit mot de etiska riktlinjerna eller ej som gäller för medlemmarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: