Nyheter

STYR MED JÄRNHAND

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

Staffan Dickson

NYHETER

Reinfeldts ledarstil avslöjas i ny bok: Är ett tufft klimat

MJUK UTÅT – HÅRD INÅT? Avhoppade riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson (M) är aktuell med sin bok ”Knapp- tryckarkomaniet”. I boken kritiserar hon Reinfeldt och menar att partiet är extremt toppstyrt.
MJUK UTÅT – HÅRD INÅT? Avhoppade riksdagsledamoten Ann-Marie Pålsson (M) är aktuell med sin bok ”Knapp- tryckarkomaniet”. I boken kritiserar hon Reinfeldt och menar att partiet är extremt toppstyrt.

Fredrik Reinfeldt anklagas för att styra sitt parti med järnhand.

I en ny bok avslöjas att statsministern använder både hot och offentliga utskällningar för att få sin vilja igenom.

– Det är ett väldigt tufft klimat i Moderaterna för den som tycker annorlunda, säger en allianskälla.

Ann-Marie Pålsson.

Ett toppstyrt parti där ledaren skäller ut sina partikamrater inför öppen ridå. Det är ingen sympatisk bild som före detta riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson målar upp av Moderaterna i sin nya bok ”Knapptryckarkompaniet”.

Författaren, som satt i riksdagen för partiet 2002-2010, hävdar att kulturen i partiets riksdagsgrupp bygger på tystnad och lydnad. Den som försöker gå emot partilinjen kan räkna med att få en hård behandling.

Välkänt med mobbning

Särskilt bråkiga ledamöter kan få en offentlig utskällning av statsministern.

– Absolut, men sådant förekommer i alla politiska partier och händer mycket sällan. Det är välkänt sen länge att utskällningar, utfrysning och mobbning är sätt att att utöva politisk makt, säger Anne-Marie Pålsson.

Hennes bild bekräftas av en källa inom alliansen:

– Partiet är toppstyrt och det finns väldigt lite utrymme för egna åsikter. Det finns flera moderater som säger att de funderar på att sluta, för att det är toppstyrt och svårt att tycka annorlunda.

Enligt Anne-Marie Pålsson är riksdagsledamöternas uppgift att driva igenom regeringens politik – inget annat.

Det är framför allt när ledamöter tagit strid med ledningen som Reinfeldt använt sig av offentliga avhyvlingar. På ett riksdagsgruppmöte inför omröstningen om den omdiskuterade FRA-lagen 2008 deklarerade ledamoten Karl Sigfrid att han tänkte rösta emot partilinjen. Men statsministern krävde full uppslutning. Enligt Pålsson ven partipiskan hårt när Reinfeldt klev upp i talarstolen och läxade upp Sigfrid – som sedan accepterade att bli utkvittad.

Håller inte med

Riksdagsledamoten Ulf Berg (M) var en av de ledamöter som var emot FRA-lagen. Han säger att han aldrig sett Reinfeldt skälla ut någon offentligt.

– I vissa ärenden är det mer dialog än i andra. Det är väl klart att där det finns en hel del skillnader så blir det ju en debatt som ibland kan bli ganska tuff. Men så tycker jag det ska gå till, jag är mer orolig om man i alla lägen sitter och säger ja till allt, säger han.

Med sin bok vill Anne-Marie Pålsson lyfta det hon kallar ett ”systemfel” i riksdagen där partieliten kidnappat all makt från de valda ledamöterna.

– Det är 80 år sedan vi fick allmän rösträtt. Frågan är om vår möjlighet att påverka har fortsatt att öka – eller om den nu har glidit oss ur händerna.

Fredrik Reinfeldt ville i går inte kommentera uppgifterna i boken.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter