Skräcken: Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Reinfeldt hotas av KD:s usla siffror: Varannan väljare vill ha bort dem

Över hälften av väljarna tror att KD ramlar ur riks­dagen 2014 – och därmed spräcker samarbetet.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/United Minds.

– Det är ett mycket allvarligt läge för oss, säger partisekreteraren Acko Ankarberg (KD).

Problemen för Kristdemokraterna och partiledaren ­Göran Hägglund fortsätter. Partiet har på sistone legat stadigt under fyraprocentspärren i opinionsmätningar och gick nyligen igenom en hård partiledarstrid.

”Riktigt illa till”

Nu kommer nästa smäll.

I en ny mätning från Afton­bladet/United Minds visar det sig att över hälften av väljarna, 53 procent, tror att KD åker ur riksdagen och därmed blir ­orsaken till att ­alliansregeringen splittras.

Enligt Carl Melin, opinionschef på United Minds, ­ligger KD riktigt illa till.

– Jag tror att det är ungefär 40 procents chans att KD åker ur i nästa val. De uppfattas som ett ålderdomligt parti, som är ganska moraliserande. De har imageproblem, säger han.

KD har en historia att ligga dåligt till i opinionen mellan valen men har ofta klarat sig via stödröster från borger­liga väljare.

Satsar på unga

Partiet har på sistone ­bestämt sig för att det är de moderata väljarna som man har störst chans att sno åt sig.

Enligt partisekreteraren Acko Ankarberg är det helt naturligt.

– De som säger att de kan tänka sig att rösta på oss har de senaste valen röstat på ett annat borgerligt parti. Det är helt naturligt att vi vänder oss till dem som kan tänka sig att rösta på oss.

För att stärka stödet ska partiet nu satsa på frågor som rör barn och unga.

– Där ser vi stora brister i dag när det gäller arbets­löshet, brottslighet som drabbar unga människor, att skolan inte ger den bildning som ­behövs för livet, säger hon.

Enligt Carl Melin spiller de mindre regeringspartiernas problem över rejält på hela alliansen.

– Om de blir desperata kan det komma utspel som ger bilden av att alliansen har svårt att hänga ihop. Om KD tar en tydlig högerprofil så kanske de vinner väljare från Moderaterna, men det kan skrämma bort mittenväljarna.

Söker gemensamt

I går lanserade Moderaterna sina planer på hur regeringen ska vinna valet 2014. Men partisekreteraren Kent Persson fick också svara på frågor om KD:s kris.

– Vår ambition är att ­alliansen gemensamt ska s­öka mandat för att bilda majoritetsregering efter 2014. Men varje parti måste ta ­ansvar för sin utveckling. ­Sedan kommer vi gemensamt att ­utveckla alliansens politik, säger han.

Publicerad: