Nio vanliga bluffar – och hur du kan skydda dig

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:

1 Bedragare vittjar brevlådan på dina kontouppgifter och beställer nytt kreditkort i ditt namn. Sedan tömmer de brevlådan före dig.

Åtgärd: Ha en låsbar brevlåda eller lagra post när du åker på semester. Kontrollera att den låsta lådan inte går att vittja med verktyg eller smala händer.

2 Stulna körkort eller id-kort används för att hämta ut varor beställda i ditt namn.

Åtgärd: Polisanmäl att ditt körkort stulits, men spärra också ditt personnummer hos upplysningscentralerna. De största är Upplysnings- centralen, Soliditet och Business check.

3 Bedragaren förlustanmäler offrets körkort, kapar underlaget från Transportstyrelsen när det kommer till offrets brevlåda, och beställer ett nytt körkort i offrets namn men med sin egen bild.

Åtgärd: Transportstyrelsen uppger att de sedan 2010 jämför den nya bilden med bilden på det gamla körkortet.

4 Personnummer kapas lätt. Bedragarna får enkelt ditt personnummer av Skatteverket.

5 Kriminella som grips för brott uppger någon oskyldig persons personnummer när de grips.

Åtgärd (4 och 5): Du kan inte hejda Skatteverket från att lämna ut ditt personnummer. Men gör vad du kan: se till att du inte tappar din legitimation eller att den stjäls, lämna inte ut ditt personnummer i onödan.

6 Många berättar om att de är på väg ut på semester på sin Facebook-sida. Då vittjar bedragare din brevlåda.

Åtgärd: Om du har ett gammalt Facebook-konto som är helt öppet ska du ändra sekretessinställningen.

7 Bluffmejl/phishing. Med mejl som ser ut att komma från kända banker luras kunder att uppge personliga uppgifter, som används för att komma åt kundernas bankkonton.

Åtgärd: Lämna aldrig ut dina bankuppgifter till någon.

8 Försäljning av falska eller icke existerande varor via sajter som Blocket. Ofta utnyttjar bedragarna någon annans identitet och bankkonton.

Åtgärd: Betala aldrig in pengar direkt till någons bankkonto. Använd de säkra betalningsmetoder som erbjuds av flera bolag.

9 Bedragaren kapar sitt offers Facebook-konto, tar kontakt med personer i kontaktlistan och ber om hjälp med att föra över pengar.

Åtgärd: Skydda dina inloggningsuppgifter. Logga ur och töm cacheminnet om du använder någon annans dator.

Publicerad: