Lundells arga brev till kommunen

NYHETER

Artisten skriver öppet om tornet utanför tomten

1 av 5 | Foto: Striden mellan Ulf Lundell och Simrishamns kommun har pågått i fem år. Nu skriver han ett öppet brev om det 18 meter höga tornet som står granne med hans tomt.

I fem år har striden mellan Ulf Lundell och Simrishamns kommun pågått.

Anledningen: ett 18 meter högt betongtorn.

Nu skriver artisten ett långt öppet brev till kommunen.

”Mitt namn är Ulf Lundell, av Kivik Art Center kallad Konstens dödgrävare, av kulturskribenter kallad Kverulanten, av Simrishamns kommun kallad Problemet”, inleder han sitt långa öppna brev som nu publiceras i Ystads Allehanda.

Insyn i ateljén

Brevet handlar om ett 600 ton tungt, 18 meter högt utkiktstorn som sedan 2007 står granne med hans tomt i skånska Kivik.

”Man har berättat för mej, av folk som varit uppe i tornet, att med en bra kikare ser man in i min ateljé, in i sovrummet om man så vill, västaltanen är obrukbar med mindre än att jag planterar insynsskyddande träd”, skriver Lundell.

Den 62-åriga musikern och konstnären beskriver hur han letat i sju år efter ett ställe att dra sig tillbaka på. Att tornet, som han menar förstör intrycket av naturen och inskränker hans integritet, nu förts upp kallar han ”livets ironi”.

Tornet är ett verk av två brittiska konstnärer och året innan det sattes upp kom ”kuben” – även det ett för Lundell förhatligt betongkonstverk, som satts upp av en norsk arkitektfirma.

Saknade bygglov

Lundell är kritisk mot kommunen som låtit föra upp tornet och kuben utan bygglov. Nu har kommunen i efterhand givit temporära bygglov på två år. ”Vad är det? Simrishamns cirkus?”, frågar han sig.

Ordföranden i myndighetsnämnden, Monica Gripp (M), svarar på kritiken:

– Folk menar att man kan uppföra vad som helst och sedan kalla det konst. Men så är det inte. I detta fall var det två erkända konstnärer som har gjort konstverk runtom i världen, säger hon till tidningen.

Aftonbladet har sökt Ulf Lundell.