Centern ställer upp för Lööf - sågas av medierådgivare

avPär Karlsson

1 av 3
RÄKNINGEN FÖR PARTYT Näringsminister Annie Lööf sparkade Tillväxtverkets chef Christina Lugnet på grund av verkets festande. Sedan dess har den ena festräkningen efter den andra dykt upp på hennes eget departement. I dag kan Aftonbladet avslöja att en julfest 8 december förra året för 616 000 kronor bokfördes som ”seminarieverksamhet”.

Uppslutningen bakom Annie Lööf är total i Centerpartiet.

Det skriver alla 27 distriktsordföranden i ett uttalande på partiets hemsida.

– Rent PR-mässigt brukar man akta sig för sådana här uttalanden, det brukar inte stärka partiledaren, säger medierådgivaren Paul Ronge

Den senaste tidens granskning av Näringsdepartements interna representation har gjort att det stormat kring näringsministern och C-ledaren Annie Lööf.

Men förtroendet för Lööf i partiet är fortfarande högt. Redan i dagens Aftonbladet slog Birgitta Andersson, C-ordförande i Västmanland, fast att partiet även i fortsättningen tror sin partiledare, som valdes med ett starkt mandat förra året.

I dag gick partiet även ut med ett uttalande på sin hemsida som har undertecknats av samtliga av 27 distriktsordföranden i partiet.

– Under de senaste dagarna har media ställt upprepade frågor om stödet för Annie som partiledare. För att en gång för alla ge ett svar på denna fråga uttrycker vi som distriktsordföranden här vårt fulla stöd för Annie Lööf som partiledare och näringsminister, skriver man.

Sågas

Man slår dessutom fast att granskningarna som förekommit har väckt många viktiga frågor och att man välkomnar att både stat, myndigheter och Centerpartiet ser över sina interna riktlinjer för intern representation.

– I ljuset av detta vill vi i egenskap av distriktsordföranden klart och tydligt meddela vårt fortsatta förtroende för Annie Lööf som partiordförande för Centerpartiet. Hennes snabba agerande och öppenheten kring de felaktigheter som har begåtts är ett tydligt tecken på att Annie Lööf tar detta på största allvar, skriver man vidare.

Men utspelet sågas av medierådgivaren Paul Ronge.

– Det händer ibland att man gör så här, men då brukar läget vara allvarligare. Det tyder på att man tar kritiken som varit på allvar. Men det innebär att man erkänner att förtroendet svajar och att ett sådant här utspel behöver göras, säger han.

”Inte smart”

Enligt Ronge så brukar inte den här typen av utspel stärka en partiledare.

–  Är man partiledare så har man ju förtroende tills man inte har det längre. Ett sådant här utspel kan leda till att folk drar öronen åt sig och undrar hur det ligger till. Jag tycker inte att det är smart, det där väntar man tills det absolut nödvändigt, tills någon verkligen ifrågasätts.

När Göran Hägglund var öppet utmanad som partiledare inom Kristdemokraterna i vintras kom inga liknande utspel från hans parti.

– Göran Hägglund aktade sig för det trots att han var ifrågasatt öppet och utmanad av Mats Odell som motkandidat. Han ville inte ha sådana yttringar. Ingen tror väl att Annie Lööf ska avgå på grund av detta, men med sådana här uttalanden så väcker man tanken, man väcker den björn som sover, säger Paul Ronge.